De zakjes met allerlei zaadjes liggen naar me te lonken, nu het ineens voorjaar is… Peinzend inspecteer ik de tuin en de terraspotten, om te ontdekken of er ergens nog een geschikt plekje vrij is. Maar in de potten waar ik eerder tomaten had staan, heb ik sindsdien al meerdere keren weidebloemen gezaaid en die hebben de boel behoorlijk in bezit genomen. Ook zijn er een paar terracotta potten gesneuveld door de kou, getuige de over het terras verspreide brokstukken. Die kunnen helaas in de emmer met stukjes die ik voor drainage gebruik.
In de border heb ik nergens geschikte ruimte met ook nog zon. De beste plek is eigenlijk tegen de gevel, dus in potten. Hm. Ik wil eigenlijk geen nieuwe bakken kopen. En ik wil eigenlijk ook geen zakken potgrond kopen. En… ik wil geen kweekbakjes in huis, waar binnen de kortste keren wolken varenrouwmugjes omheen dansen. Ai… een uitdaging dus.
Die mugjes had ik vorig jaar in m’n bakjes met gezaaide kruiden, en daar heb ik lang plezier van gehad. Binnen de kortste keren zaten ze in bijna alle planten. Vervolgens ben ik met aaltjes aan de slag gegaan, met als gevolg enkele verdronken planten, maar de rouwvliegjes leken uiteindelijk verdwenen. Helaas kwamen ze in de winter weer mee naar binnen met overwinterende kuipplanten…
De strijd is nog gaande, in twee kamers in huis, waar ik de betreffende planten bij het raam heb gezet. Bovendien heb ik bij een paar planten de hele pot ingepakt in cellofaan. Maar iedere dag zie ik weer een paar mugjes. Ze zijn vrij makkelijk te pletten tegen het raam (bleh, vies) maar er komen steeds weer nieuwe. Elke dag een paar. En nu ben ik er klaar mee. Ik heb besloten om de kuipplanten binnenkort weer naar buiten te verhuizen, en dan maar te zien of ze de kou overleven. En de “besmette” dracaena’s, die zet ik op hydrocultuur. Zo had ik ze ook gestekt, dus we gaan het zien, of ze die stap weer terug gaan overleven. Maar ik ben helemaal klaar met die varenrouwmuggen.
Alleen… hoe ga ik nu zaadjes opkweken? Ik heb echt geen zin in een nieuwe plaag rouwvliegjes, door besmette aarde. Maar ik vind het zo leuk om kruiden en groente te kweken… Ik heb in een zwak moment zelfs peultjeszaad gekocht. En ik heb nog allerlei kruiden, en Griekse tomaten, en pepertjes…
Die peultjes, die doe ik maar gewoon in een nat stuk keukenpapier, net als vroeger op school. Binnen een paar dagen kiemen ze, en ik plant ze direct buiten in een grote pot. Daar schijnen ze goed tegen te kunnen. Intussen vraag ik me af hoe ik de slakken, vogels, muizen en mieren kan afhouden. De natuur heeft soms heel andere plannen dan ik 😉 Het wordt een standaard onder de pot, en een stukje vogelnet over de aarde heen. Even aankijken hoe dit zich gaat ontwikkelen…
Dan de tomaten en pepers. Volgens een blogger zou tomatenzaad dat in een vochtig papiertje gekiemd is, op hydrokorrels verder kunnen groeien. Dat probeer ik dan maar eens. Hoe ik de fase ga overbruggen tussen de hydrokweekbakjes en het buiten uitpoten van de zaailingen, weet ik nog niet… Eerst maar even kijken hoe deze eerste fase verloopt.
En dan moet ik ook nog bedenken wat ik met de kruiden doe… direct buiten zaaien?
Wordt vervolgd… hoop ik!
4 april 2024 op 18:33
Mm… hier ook varenrouwmugjes waardoor ik geen zin heb om mijn kamerplanten te verpotten. Enkele jaren geleden had ik Cocopeat Zaaien & Stekken/Groenten & Kruiden, die was geweldig en had het niet. De “Huis & tuin” variant dan weer wel. DCM of “zonder merk” heeft het ook (en turf is mega slecht).
Ik ga nog eens zo’n zak cocopeat bestellen op hoop van zegen… Ik hou je op de hoogte.
Met zaaien in andere substanties heb ik geen ervaring. Je hebt wel van die schijfjes compacte grond (zitten oa in van die AH moestuindingetjes), is ook apart te koop (in België toch). Lijkt me steriel wegens helemaal droog. Misschien is dat ook een optie?
Een leuke bestrijder is overigens de Drosera Capensis, een vleesetend plantje. Als je ’n plekje binnen in de zon hebt, go. Wel even een kléin beetje turf in huis halen en mengen met perliet (50/50) en steeds nat houden (regen/gedestilleerd water in de schaal). Man, het is een vliegjesmagneet, echt waar 🙂
4 april 2024 op 23:56
Oh wat apart, een vleesetend plantje! Hoewel ik me dan afvraag of ie wel genoeg te eten krijgt bij mij hahaha…
Die gedroogde blokjes heb ik ook nog liggen, die zou ik inderdaad daar eens voor kunnen proberen.
Benieuwd naar je ervaring met weer cocopeat. Turf wil ik inderdaad ook mijden.
Enneh… intussen hebben mijn acties toch vruchten afgeworpen, lijkt het… 😉
24 maart 2024 op 16:51
Tja, dat is me allemaal wat… ik zaai voor in wc rolletjes die ik bewaar en in zaaigrond, later kunnen ze dan de volle grond in. Ik heb van die kleine bakken met een doorschijnende deksel, ja wel plastic maar blijft jarenlang goed. Hydrokorrels…geen idee of je daar lekkere tomaten in op kan kweken, het lijkt me dat er geen voeding in zit. Ik doe in een grote pot compost uit de compostbak en daarboven potgrond en daar dus het tomaten zaad in. Of een plak van een tomaat met zaad, dat werkt super goed.
25 maart 2024 op 10:44
Leuk hoor. Zo deed ik het eerst ook min of meer, maar dan in krantenpapierbakjes. Alleen heb ik geen eigen composthoop. Over die hydrokorrels heb ik ook twijfels, ik moet het nog zien. En dat van die tomaatplakjes/verse zaden, dat heb ik vaker gehoord, dat moet ik ook maar eens proberen!