Bijna iedere week ben ik op de markt te vinden. Een beetje rondstruinen, een lunchhapje scoren, en groente en fruit inkopen. Soms zoek ik specifiek ergens naar, maar soms laat ik me gewoon verrassen door het actuele overschot. Want er staan meerdere kramen die overduidelijk hun aanbod pas aan wat er op de veiling gedumpt is. Zonde om weg te gooien, dus voor een schijntje schuiven ze doos na doos naar wie maar wil.

Deze week zijn het… persimmons. Of kaki? Of heet het nou sharon? Als ik het ‘even’ opzoek, kom ik verschillende beweringen tegen. De vrucht van de kakiboom komt in ieder geval oorspronkelijk uit Azië, waarschijnlijk China, en is de nationale vrucht van Japan. De benaming sharonfruit is meer een handelsnaam, genoemd naar de vallei waar deze vrucht geteeld wordt in een land in het Midden-Oosten (dat ik momenteel niet bij naam wil noemen, anders gaat dit stuk zometeen ineens over iets heel anders). In ieder geval is kakifruit, kakipruim, persimon, persimmon allemaal dezelfde vrucht van de kakiplant.

Voor het gemak dus: kaki. Een hele doos, voor één euro. Hè? Dat kan ik niet weerstaan, dus ze gaan mee naar huis. Het blijken er toch best wel veel, een kilo of 3-4. Nu nog redelijk stevig, maar na twee dagen zijn ze al helemaal rijp en glazig aan het worden. Wat moet ik daar nu mee? Door de havermout bij het ontbijt, door de salade… maar het schiet niet op, ik zal echt iets moeten verzinnen. En, hoewel ik dat zelden eet, besluit ik om er jam van te maken. Maar dan op mijn manier.

En dat betekent: vrijwel zonder suiker. Dat is namelijk een reden voor mij om nauwelijks jam te eten: het bestaat vaak voor de helft uit suiker. Dus mijn probeersel wordt:

– 500 gram kaki

– een lepeltje of 6 chiazaad

– 2 eetlepels water

– 8 gram vanillesuiker

– een snufje pumpkin spices (zelf gemixed, natuurlijk)

Ben benieuwd of het wat wordt. Als het lekker is en het bevalt manlief, dan maak ik nog wat meer. En anders… tja, anders waren ze toch in de container beland. We gaan het zien. Enneh… als je nog ideeën hebt…?

kakijam
… kaki koken…
twee potjes kakijam

ik begin met twee potjes…
kakijam

kakijam?