Wij hebben dus thuis nog gas. Een fossiele brandstof, die we eigenlijk niet meer zouden moeten misbruiken. Maar ja, “van het gas af”, dat heeft nogal wat voeten in de aarde. En brengt dilemma’s met zich mee. Ik hou namelijk niet van verbruiken, maar óók niet van weggooien. En soms leidt het één weer tot het ander.
De cv-ketel, die doet het nog prima. Of er uiteindelijk door de overheid bepaald gaat worden door welk apparaat deze vervangen moet worden, is nog niet duidelijk. We hebben al wel zonnepanelen aangeschaft. Zetten de verwarming in de winter op 17,5°C en trekken een extra trui aan met een dekentje erbij. Gebruiken minder warm water. Dat soort dingen.
Maar dan het koken. Ik ben ontzettend blij met mijn unieke gasfornuis. Hij heeft namelijk twee (elektrische, dat wel) ovens onder elkaar, waarvan de bovenste, kleine oven – met grill – zó ontzettend snel op temperatuur is… En hij past precies, met z’n afwijkende breedte van 70 cm. Maar dus wel: gaspitten. Hm.
Ik verzin me gek, wat ik kan doen om toch minder gas (en ook stroom, als het donker is) te verbruiken. Want ik hou eigenlijk wel erg van wokken en bakken op hoog vuur. En van snel klaar zijn met koken…
Wat ik al jaren doe, is de hooikistmethode gebruiken. Pasta of peulvruchten en dergelijke, die gaan – na het aan de kook brengen – onder een dekentje om verder te garen. En het water kook ik vóór in de waterkoker, zodat het, eenmaal in de pan, snel kookt.
Ook ben ik tegenwoordig van de traybakes. Gewoon van alles in een braadslede flikkeren met lekkere olie en kruiden erdoor, onder de grill zetten, wachten, en tadaa… smikkelen maar.
En nu heb ik laatst toch maar, tegen mijn intuïtie in, een nieuw apparaat gekocht. Ai. Ik haat nieuwe apparaten. Dat kost de wereld te veel, aan grondstoffen, energie, vervoer, verpakking etc etc en tot overmaat van ramp gaan ze dan óók nog eens stuk en kun je ze weggooien. Of: ze staan ergens achterin de garage weg te stoffen tussen de andere keukenlijken. Maar nu heb ik dus, na lang wikken en wegen, toch besloten om een ‘éénpans’ inductieplaat aan te schaffen.
En het werkt! Ik heb een plekje in een keukenkastje gevonden waar hij met doos en al in ligt, ik kan ‘m zo uit de verpakking schuiven en op het aanrecht zetten. Grote houten snijplank op het fornuis, inductieplaat erop, en koken maar!
Goed, het is een beetje uitvogelen hoe hij werkt, en hoe je kookt met meerdere pannen om-en-om (wat weer makkelijker is in combinatie met de hooikistmethode hèhèhè), maar het gaat steeds beter. Ik ben al aardig op dreef.
Hoe het in werkelijkheid onder de streep uitpakt – weer een nieuw apparaat versus minder gas verbruiken – weet ik niet precies. Maar voor mezelf voelt het in ieder geval als een concessie in de goede richting. Met kleine stapjes leer je steeds beter lopen, toch?
20 augustus 2024 op 13:15
Goed bezig!
Om eerlijk te zijn hou ik mezelf er niet zo mee bezig. Tenminste, ik gebruik wel de verwarming zo weinig mogelijk e.d. maar soms vraag ik me wel af hoeveel invloed het nu echt heeft. Daarbij zijn ook elke keer weer de meningen verdeeld, dus weet ik inmiddels ook niet meer waar ik nou echt goed aan doe. En ik heb ook niet zoveel zin om me daar in te gaan verdiepen.
21 augustus 2024 op 20:25
Het is lastige materie, dat is zeker… Iedereen maakt z’n eigen keuzes!
11 augustus 2024 op 18:43
Gemiddeld gebruik je voor koken op gas 37m2 per jaar. Erg weinig dus. Natuurlijk is groene stroom beter maar de echte winst zit in je cv ketel. En bedenk: als je fossiele brandstof gebruikt dan is het weg. Uit de grond gehaald en verbrand. Grondstoffen voor bijvoorbeeld batterijen zijn in principe te recyclen. Dat gaat steeds beter.
12 augustus 2024 op 13:09
Hm, als je het zo zegt zet het inderdaad weinig zoden aan de dijk.
Toch heb ik nog een behoorlijk wantrouwen in de milieuvriendelijkheid van veel bedrijven. Er is zo veel greenwashing, en geld verdienen lijkt veel belangrijker dan het behoud van de aarde. Ik tuin er regelmatig in, om een ‘betere keuze’ te maken die achteraf helemaal niet zo goed blijkt… moeilijk hoor.
31 juli 2024 op 10:28
Wij hebben ook nog steeds gaspitten. Verder werken we zoals jullie, ik kook warm water altijd voor en gebruik ook de microgolf en oven geregeld bij het koken. Maar is electriciteitsverbruik dat zoveel positiever dan gas?
31 juli 2024 op 20:28
Ik ga ervan uit dat het beter is om de zelf opgewekte stroom van mijn zonnepanelen te gebruiken, dan gas. Maar waar ik dus over twijfel is of, in de winter, het totaalplaatje met de groene stroom die ik inkoop inderdaad beter en milieuzuiniger is, zéker als je alle apparaten zelf meetelt. Je wordt zo vaak voorgelogen, en dit is iets wat ik niet zelf kan berekenen…
Wel mooi dat jij het ook zo doet!
1 augustus 2024 op 09:33
Ik vind het soms heel moeilijk tussen de bomen het bos nog te zien. En meningen veranderen zo vaak. Dat noemt dan evolutie.
Wij hebben ook zonnepanelen, maar nu wordt veel gesproken over vervuiling omdat er geen opslagmogelijkheden zijn…
1 augustus 2024 op 09:51
Zeker is het moeilijk, ik schreef dat toen ook bij die keuze voor zonnepanelen. Je krijgt altijd maar halve informatie, en er móet gewoon iemand geld aan kunnen verdienen, het is nooit zomaar ineens goed voor het milieu. Het volgende product wat ons aangesmeerd wordt is de thuisbatterij, die waarschijnlijk straks óók weer (net als de zonnepanelen) tot grondstofuitputting en een gigantische afvalberg leidt. De beste optie blijft: zo min mogelijk consumeren, en dan proberen om het toch een beetje leuk te houden. Maar dat is wel een uitdaging hè…
1 augustus 2024 op 09:52
Een immense uitdaging in de maatschappij waar wij in leven!
1 augustus 2024 op 10:23
Ik vraag me wel eens af in welke tijd, in de historie gezien, het het beste toeven was… :-S