Goh, wat heb ik me vergist. Na 5 weken thuis heb ik behoorlijk wat last, zelfs erger dan toen ik net weer thuis was. Stiekem hoopte ik dat het bij mij allemaal wat sneller zou gaan dan gemiddeld, want de eerste twee maanden waren ook best voorspoedig verlopen, qua genezing. Ik ben toch altijd best sportief en fit geweest. Maar nu begrijp ik waarom ze het hebben over ‘meer dan een jaar mee zoet’. Het is meer dan alleen een bot dat moet herstellen… allerlei banden, pezen, kapsels en spieren lijken flink beschadigd. En twee maanden rust is ook niet bevorderlijk voor het functioneren.
Wat me wel verbaast is het gebrek aan advies. Ik moet mijn eigen oefeningen bepalen, trainingsschema opzetten en steeds weer aanpassen omdat het te veel is of het verkeerde. Ben ik dan werkelijk de enige met een verbrijzelde heupkom? Bij de traumachirurg, de fysiotherapeut, de sportschool, overal hoor ik hetzelfde: “je moet zelf maar even inschatten wat er gaat”… Terwijl ik toch verwachtte dat er een protocol zou zijn met een opbouwend programma. Maar niet dus. Ik kan er ook niets over vinden op het internet, gek genoeg.
En nadat ik vol enthousiasme van start ging bij de sportschool, moet ik dus vervolgens toch een stapje – of meerdere stapjes – terug doen. Iedere dag oefenen is te veel. Krachttraining is te veel. Cardiotraining is te veel. Allerlei oefeningen die ik vroeger probleemloos kon doen, blijken nu… te veel.
Ik kom steeds meer mensen tegen met verhalen. Over een gebroken heup of iets in die richting, en dat het “wel twee jaar duurde” of “nog steeds pijn doet”. Misschien bedoeld als schrale troost, maar vrolijker word ik daar niet van.
Maar ik moet er doorheen. Richting bijsturen, verwachtingen bijstellen, schema aanpassen. Dus ik sla een dag over op de sportschool. Schroef de oefeningen terug. Stel een lichter programma op en hou me daar braaf aan.
Dan, een nieuwe tegenslag. Terwijl ik rustig een dumbbell pullover doe, voel ik een korte scherpe steek in mijn rib, alsof er een elastiekje knapt. Wat nu weer?!? Niks over te vinden wat dit kan zijn, maar gedurende de dagen die volgen heb ik meer en meer pijn, alsof ik een gekneusde rib heb. Het lopen met krukken is nu zo pijnlijk, dat ik besluit om het zonder te gaan proberen. Binnen schuifelend lukte al, maar buiten is toch een ander verhaal…
Eergisteren heb ik aan de arm van manlief een wandeling gemaakt zonder krukken. En gisteren ben ik naar de sportschool gelopen, in m’n eentje. Langzaam. En vandaag naar de winkel. Het is net of ik weer een peuter ben… maar helaas zonder die elasticiteit, want ik stuiter niet meer terug 😉
27 november 2024 op 10:05
Misschien komt een verbrijzelde niet vaak voor? Zo te lezen ben je toch we heel goed bezig, je strijdt er wel voor. Hou je haaks hoor.
27 november 2024 op 11:05
Daar lijkt het op. Bij het Radboud opereren ze die 70 keer per jaar, las ik.
Dankjewel!
26 november 2024 op 19:18
Je moet wel echt een lange adem hebben. Verder vooral ook goed naar je lichaam luisteren. Heel vervelend dat zo weinig mensen weten wat verstandig is. Een fysiotherapeut zou toch op zijn minst een klein beetje houvast moeten geven.
26 november 2024 op 19:48
Ja, daar moet ik me steeds weer op instellen.
Jammer om te horen dat jij ook klachten hebt overgehouden, dat is heel vermoeiend hè. Jij ook sterkte en beterschap.
26 november 2024 op 16:35
Jeetje, dat het zo lang zou duren, had ik ook niet verwacht. Wat een ellende om steeds weer een terugslag te krijgen, terwijl je vrijwel helemaal op jezelf bent aangewezen. Als ik dat zo hoor, loop ik momenteel net wat beter dan jij. En dat zegt wat!
Sterkte en succes verder.
26 november 2024 op 19:44
Ik blijf toch hoop houden dat het uiteindelijk weer beter zal gaan, en dat ik betere jaren voor de boeg heb!
Dank je, en jij ook sterkte!
26 november 2024 op 20:47
Natuurlijk moet je hoop houden! Hoop verloren, al verloren.
26 november 2024 op 20:57
Zekers. Hoop doet leven!
26 november 2024 op 16:27
Bakken geduld heb je nodig zeg. Enne: ik liep indertijd met krukken toen ik ze eigenlijk al niet meer nodig had omdat mensen dan minder snel tegen je aanlopen. Vooral in het OV kan dat erg helpen om je meer op je gemak te voelen.
26 november 2024 op 19:42
Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar dat valt me enorm tegen. Het lijkt wel alsof mensen er juist misbruik van maken en “voorrang nemen”.
Ik had niet verwacht dat die krukken zoveel uit zouden maken als je al een beetje op je been kunt staan, ik gebruikte ze al bijna niet meer bij het lopen, maar toch bieden ze houvast en een figuurlijk vangnet tijdens wankele of pijnlijke momenten. Maar goed, ik probeer het nu dus zonder…
26 november 2024 op 14:03
Erg vervelend dat het allemaal zo lang duurt en dat je niet de ondersteuning krijgt die nodig is. Ik begrijp best dat je, door naar je lichaam te luisteren, zelf moet bepalen wat kan en wat niet kan maar er zou toch minstens een stappenplan moeten zijn dat je kan volgen.
Doe voorzichtig!
26 november 2024 op 15:27
Tja, ik leer wel veel bij, qua accepteren en me aanpassen…. hoewel ik op andere vlakken dat laatste altijd al een stuk beter kon dan dat eerste… :-/
26 november 2024 op 11:24
Niet leuk om lezen. Dat de revalidatie lang duurt, kan je nog verteren als je de allerbeste begeleiding krijgt en je voelt dat je daarmee vooruit gaat. Stap voor stap. Ik begrijp niet dat er geen kinesist is die duidelijk weet welke oefeningen je vooruit helpen.
Stuiteren hoeft niet echt, maar elke dag een stapje in de goede richting zou leuk zijn.
26 november 2024 op 11:44
Ik verbaas me dus ook. Zoveel verschillende opleidingen en beroepen en specialisaties, maar hier zijn kennelijk geen instructies voor… alsof het nooit voorkomt…