“Heb je niks te doen dan, verveel je je of zo?” vraagt de buurvrouw gekscherend, als ik sta uit te meten hoeveel potten er vóór het huis in het streepje zon zouden kunnen staan. Maar dat is het niet. Het is gewoon de wondere natuur die ik interessant vind. Als kind op school al, die erwtjes in een nat keukenpapiertje, openbarstend, een klein worteltje, miniblaadjes, en in no time staat er een heuse prachtige plant te bloeien en erwtjes te maken! Fantastisch, toch?
En dus, begint het in februari weer te jeuken. Courgettes? Tomaten? Basilicum? Koriander? Peterselie? Dille?
Het wordt het uiteindelijk allemáál, en nog meer. Ik stop 5 courgettezaadjes in bakjes, en 16 tomatenzaadjes. Eens zien wat daarvan overblijft. Maar dan… komen ze tot mijn verbazing allemaal uit! En het is véél te vroeg, dus ze kunnen voorlopig niet naar buiten… waar laat ik dat allemaal?!
Na een maand, inmiddels eind maart is het, gaan ze over in iets grotere potjes. Bij wijze van experiment probeer ik zelfgevouwen potjes van krantenpapier te gebruiken voor de tomaten. Tot mijn verbazing werkt dat prima! Scheelt weer wat plastic.
Tja. Het is het koudste voorjaar in 35 jaar… heb ik weer. De vensterbanken staan vol met plantjes die iedere avond weer plaats moeten maken zodat het gordijn dicht kan, om de volgende morgen weer zoveel mogelijk licht te vangen op de vensterbank. De courgettes moeten al gauw naar een emmer… Manlief kijkt af en toe wat meewarig naar mijn gerommel, maar vindt het intussen ook wel leuk om te zien dat het zo groeit.
De courgettes oefenen zich gek met het maken van bloemetjes. Eerst héél veel mannelijke, waardoor de moed me in de schoenen zinkt.
Maar dan…
Omdat er binnen nou eenmaal geen bijtjes vliegen, ben ik met een kwastje in de weer om de vrouwelijke bloemen te bevruchten. Vanaf eind april zet ik ze dan toch maar vast een paar uurtjes buiten, om af te harden. Vervolgens trekt er begin mei een fikse storm door het land en verhuis ik alles maar weer naar binnen. En intussen moet ik gewoon mijn eerste twee courgettes oogsten… binnenshuis!
De tomaatjes groeien een stuk langzamer, dus ik heb wat meer tijd om allemaal grote potten bij elkaar te zoeken, want ze hebben de ruimte nodig. Ik geef er een paar weg, ééntje gaat er de volle grond in en de rest in potten, vóór en achter het huis, en op het balkon. Het is inmiddels half mei, en nu slapen ze allemaal buiten, samen met de courgettes.
De courgettes blijven hard aan het werk, maar niet alle vruchtjes redden het. Soms zijn er gewoon geen mannelijke bloemen op de dag dat er een vrouwelijke bloeit. En ook rot er soms eentje weg die ik dacht netjes bevrucht te hebben.
Intussen gaan de tomaatjes ook driftig aan het werk om vruchtjes te maken.
In feite is het allemaal niet zo’n handige actie van mij geweest. Ten eerste was ik te ongeduldig. Eind februari binnenshuis zaaien is geen goed plan. De planten zijn veel te vroeg vruchtbaar geworden, en lijken nu al uitgeput te raken. De eerste meeldauw zit er op, en ik ontdek zelfs een paar bladluizen. De oogst staat momenteel op 10 courgettes uit 3 planten, en er hangen er nog twee te rijpen.
De tomatenplanten heb ik niet consequent gediefd, dus die stoppen hier en daar te veel energie in uitlopers. Maar als ik eenmaal bloemetjes en minivruchtjes zie, kan ik het niet meer over m’n hart verkrijgen om die uitlopers af te knippen… Dom dus. Vorige week ben ik begonnen met plukken, de teller staat nu op 22, uit 13 planten. Ik ben benieuwd hoeveel van de vruchtjes die er nu in hangen nog rijp gaan worden.
Ik heb weer veel geleerd. Al met al is het een stuk goedkoper – en minder tijdrovend – om naar de groenteboer te gaan.
Maar je kunt maar lol hebben hè… en het smaakt fantastisch!😁
10 juli 2021 op 15:40
Zo wat ben je lekker bezig zeg, ik zie het voor me al die potjes die steeds weer verzet moeten worden. Erg leuk allemaal!
Ik heb een paar potten met tomaten staan veel bloemetjes en al een paar groene tomaten.
Van een schijfje tomaat met zaadjes in de aarde tot een mooie plant.
10 juli 2021 op 17:25
Oh, leuk! En van een schijfje, dat wil ik ook eens proberen. Van allerlei groenten en fruit!
Je weet ook zéker dat het biologisch is dan, hè… 🙂
9 juli 2021 op 08:14
Amai! Die hebben het echt naar hun zin bij jou! Wat een mooie planten en rijke oogst!
9 juli 2021 op 10:21
Ja denk je? Ik heb het gevoel dat ik de courgettes toch iets te snel heb uitgeput… Maar misschien is dat normaal, in een pot
9 juli 2021 op 06:48
Oh, wat leuk! Wat een oogst al!
9 juli 2021 op 08:00
(Nou ja, met zoveel planten…) Op zich wel, en leuk is het zeker, en de tomaatjes gaan nog wel even door denk ik. Maar de courgettes vallen me eerlijk gezegd toch een beetje tegen, die zijn kennelijk toch niet zo gelukkig in een pot…
9 juli 2021 op 15:31
Ik vind het gewoon al fantastisch dat er uit één klein zaadje meerdere courgettes ontstaan (wel normaal, maar desondanks gaaf!).
9 juli 2021 op 22:09
Ja toch? Vind ik ook! Zo fascinerend, dat hele proces, een enorme plant uit dat ene kleine zaadje, hoe die bloemen zich ontwikkelen, hoe de niet bevruchte courgettes verschrompelen, alle energie gaat naar de bevruchte courgette, om nieuw zaad te maken… totdat je ‘m plukt, dan begint ie weer met nieuwe bloemen, alsof ie een draaiboek heeft… En natuurlijk is het ook enig om te zien hoe al die bijtjes en hommeltjes netjes alle bloempjes langsgaan, ook van de tomaatjes op het balkon… ze weten precíes wat ze moeten doen, geweldig!
9 juli 2021 op 22:12
Ik vraag me de hele tijd al af: verschrompelen de courgettes of de bloemetjes die courgettes hadden moeten worden?
9 juli 2021 op 22:16
De courgettes zelf! Eerst beginnen ze gewoon te groeien, zodat je denkt: ha! Dat is er weer één! En dan, na een paar dagen, vaak zijn ze tussen de 5 en 10 cm groot, voel je ze ineens zacht worden van binnen, als je zachtjes knijpt… En dan moet je ze gelijk weghalen, want ze gaan rotten!
10 juli 2021 op 16:06
Jeetje, wat maf. Eigenlijk moet ik eens op gaan zoeken waar dat aan ligt.
Ik heb geloof ik ook wel eens onbevruchte aardbeien gezien. Die hadden een rare vorm. (Maar alleen uit de verte, iemand wees me erop)
10 juli 2021 op 17:47
Kennelijk begint ie automatisch alvast aan het vruchtvlees, maar zonder bevruchting zijn er geen zaadjes om te laten rijpen en stopt het aanmaken van het vruchtvlees ook… wonderlijk hè, inderdaad… Onbevruchte aardbeien, geen idee hoe dat eruitziet!
9 juli 2021 op 22:18
(Je ziet die lichtgele linksbovenste kleine courgette op de laatste courgetteplant foto, die redt het niet…)