Het staat nu zelfs in de krant. Er zijn gewoon MEGAVEEL slakken. Vooral naaktslakken. Ja, dat had ik al een tijdje door. Knettergek word ik ervan.
Nou streef ik in principe naar het natuurlijke. Niet te veel ingrijpen, niet bestrijden, niet tegen de natuur in gaan, gewoon accepteren. Intussen wil ik ook een beetje ‘helpen’, door bijvoorbeeld bij-, vlinder- en vogelvriendelijke beplanting. Maar deze hoeveelheid slakken zit me in dat laatste behoorlijk dwars.
Het is eind mei, en er bloeit nauwelijks iets in m’n tuintje. Omdat de planten tot aan de grond zijn afgevreten. En niet alleen de gebruikelijke. Nee, het lijkt alsof die slakken zich door hun eigen aantallen gedwongen zien om hun buffet uit te breiden. Ik heb mezelf al jaren geleden overtuigd dat ik beter maar kan accepteren dat de prachtige hostabladeren – al binnen een paar dagen nadat ze opkomen – een troosteloze gatenkaas vormen. Maar dit jaar is het echt te gek voor woorden.
De enorme blauwgrijsgroene hosta sieboldiana is helemaal tot in de grond opgevreten. Jaar in jaar uit kon ik zó genieten van het prachtige blad. Maar nu… helaas. Klaar. Over. Weg.
De sieruien zijn opgegeten. De campanula. De vuurpijlen. De bosviooltjes. De bruidsbloem. Oók allerlei planten die ‘slakbestendig’ genoemd worden, zitten helemaal vol gaten. De rozemarijn, lavendel, choisya, klimop, acanthus, niets lijkt veilig.
Intussen heb ik een basilicumplant (die na een halve dag al rouwvliegjes heeft en dus ACUUT naar buiten gaat) en de gezaaide peultjes voorzien van een mini-slotgracht. Maar die blijkt ook niet bestand. Iedere dag zijn er toch enkele slakken die de planten hebben weten te bereiken. (Trouwens, als je denkt dat je ze allemaal te pakken hebt: giet een beetje water en er komen ineens nog meer slakken tevoorschijn!) Ik lees net dat zo’n waterhindernis minimaal 20 cm diep en breed moet zijn om ze tegen te houden… jemig.
Inmiddels weet ik dat ze prima relaxed over scherpe schelpen heen kruipen, hun adem onder water kunnen inhouden, cacaodoppen fijn vinden om in te schuilen, en mooie sporen achterlaten over koffiedrab. Mulch, daar wonen ze graag in. En verder lees ik op een moestuinblog dat werkelijke alle uitgeprobeerde methodes geen succes hebben, behalve een ‘professioneel’ schrikdraadsysteem.
Het voelt echt verschrikkelijk, maar… nu ben ik ze dus aan het vermoorden. Het zijn er gewoon teveel. Nu er geen bloemen overblijven voor de toch al zo schaars wordende bijen, zweefvliegen en vlinders die zo belangrijk zijn voor ons voortbestaan, besluit ik dat ik de strijd aan moet gaan. Gewapend met een emmertje ga ik ze rapen. Plukken. Schrapen. Overal op, onder, in, tussen, aan, één voor één frummel ik ze in het bakje. Kleverig, slijmerig, gestrekt, opgerold, lichtbruin, zwart, klein, groot… In no time is het emmertje vol. En nu…?
Binnen een paar raapsessies heb ik er denk ik al 1000 gevangen. Ik gooi ze naar de overkant van de sloot, in de hoop dat ze niet zomaar de weg terug vinden. Ik lees dat je ze eigenlijk minstens een kilometer verder moet brengen. Dat je ze anders beter diervriendelijk kunt doden. Hoe doe je dat, ‘diervriendelijk doden’?!? Ik lees over doorknippen (neeeeeee ben je gek geworden), in de vriezer gooien (hm, geen plek, en ook wat onsmakelijk) of met kokend water overgieten. Slik. Ik besluit tot dat laatste, omdat het me in ieder geval razendsnel lijkt te gaan. Brrr. Met een knoop van schuldgevoel in m’n maag help ik ze naar de eeuwige vraatvelden. Wat voelt dat akelig, getver, ik hoop maar dat ze direct dood zijn.
En het bizarre is, dat de bak vol dode slakken – die ik even laat staan omdat ik nog niet weet waar ik ze weg moet gooien – de volgende dag bedekt is met levende slakken, die een feestmaal hebben aan hun dode soortgenoten.
Ik weet nog niet goed wat ik er allemaal mee moet, die natuur… We hebben dit waarschijnlijk zelf veroorzaakt. Die plagen zijn geen toeval. We hebben het evenwicht in de biodiversiteit flink verstoord, en nu lijkt het steeds verder te ontsporen. En hoewel ik het ontzettend naar vind om ze te doden, heb ik toch ook het gevoel dat ik het verplicht ben aan de keten, om deze plaag ietsje te proberen in te dammen.
Het is hoe dan ook op de blaren zitten…
16 juni 2024 op 19:16
Dat is echt een gore hoeveelheid… ik ben met goedkoop bier in de weer geweest (dat legt ze snel om) maar ik kreeg zoveel moord niet verteerd… Onlangs hoorde ik dat ze havermout lusten en daarvan uitdrogen, in elk geval smullen ze hun buikjes rond. Met z’n vijftien rond een hoopje havermout vanochtend een kwartier nadat ik dat gestrooid had. Hopelijk blijft er nog mensenontbijt over als deze tip echt werkt 😉 In elk geval beter dan gif!
En zeer bijzonder: alle petunia’s zijn wijlen, maar enkele paarse en roze-paarse exemplaren lusten ze blijkbaar niet.
17 juni 2024 op 08:51
Het gekke is, dat ik in al mijn moordlust toch blijf zoeken naar een pijnloze dood voor ze… Ik stuitte op theorieën dat zemelen en have mogelijk niet alleen pijnlijk zijn voor de slakken, maar ook voor de dieren waar ze door worden gegeten…? Ze gaan momenteel bij mij toch maar de vriezer in… ik weet het ook niet meer.
Heel apart hè welke wetten ze door hongersnood breken en welke toch niet… Bij mij staat zo’n beetje alleen de vrouwenmantel er nog ongeschonden bij, en de heuchera.
17 juni 2024 op 17:05
Heftig 🙁
Vlinderstruik is ook bestand (of het groeit zo snel dat ze het niet bijgevreten krijgen). Maar ik heb er veel minder dan jou want de klimop en campanula leven nog.
Hier zitten geen dieren die slakken eten. Is omgeven door huizen, dus er kunnen enkel vogels in en kleinere vliegbeestjes. Maar inderdaad, moest je egels hebben of zo, dan is het beter om de slakken op een niet-zemelachtige en zeker gifvrije manier te euhm ja.
21 juni 2024 op 10:06
Ik heb ook mollen, of waarschijnlijk is dat er maar één (of één gezin), die mollen ook de planten, maar schijnen ook een slakje te lusten. Maar die worden denk ik uiteindelijk ook misselijk van deze hoeveelheid hahaha
21 juni 2024 op 17:11
Haha dat zou best kunnen!
Heb ook al verhalen gehoord over kippen die ze niet meer lusten wegens overload :p
24 juni 2024 op 20:03
Precies! De loopeenden hier hoefden ze ook niet…
2 juni 2024 op 16:51
Wat een ellende, in mijn achtertuin valt het mee, er zijn maar twee planten die er echt aan gegaan zijn. Maar in mijn moestuin…ik heb aaltjes ingezet en dat zal wel helpen maar het is dit jaar zo erg. Al drie keer heb ik snij- en slabonen gepland, steeds opgevreten, mijn Tagetes, Dalhia’s overgehouden en opgepoot…nog een steeltje. Kan zo nog doorgaan, ik knip ook, schijnt toch wel een goede manier te zijn, snelle dood. Ik vond het afschuwelijk om te doen, maar begin er aan te wennen. Aaltjes parasiteren trouwens op naaktslakken, eten geen eitjes. Nou sterkte ermee!
3 juni 2024 op 16:51
Ach wat sneu hè. Al die moeite… Wel stoer dat je barmhartig knipt, ik vind dat (hmmm…ietwat hypocriet klinkt dat) supereng. Hopelijk hou je uiteindelijk toch nog wat groente over…
2 juni 2024 op 02:07
Ik ben een ‘knipper’. Elke avond 200 stuks voor ik ga slapen. Want teveel is teveel.
2 juni 2024 op 11:59
Whoa…. Echt wel. Zo’n plaag is toch gewoon desastreus, voor de natuur? Stoer hoor, dat je dat durft. Ze spartelen niet door of zo…?
3 juni 2024 op 03:33
Nee ze spartelen niet door.
3 juni 2024 op 16:47
Oh gelukkig dan…
9 juni 2024 op 09:33
En zie je dat het helpt? Minderen ze?
10 juni 2024 op 09:35
Als ik voor mezelf spreek: ik heb het idee dat het er iets minder zijn, maar het regent momenteel ook iets minder dus dan zie je ze niet goed overdag…
10 juni 2024 op 19:05
Ja, ze minderen. De laatste dagen geraak ik op een half uur niet meer aan 200.
31 mei 2024 op 19:22
Echt zonde van de bloemen en planten inderdaad. Ik snap heel goed dat je dit toch maar hebt gedaan.
5 juni 2024 op 22:05
Vooral ook zo zielig voor de verhongerende bijtjes en vlinders hè… die hebben het al zo zwaar.
30 mei 2024 op 16:09
Bij ons valt het eigenlijk wel mee met de slakken. Wij hebben vorig jaar herfst aaltjes over de tuin verspreid, die slakkeneitjes schijnen te eten. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen, want we hebben wel eens meer slakken gehad dan dit jaar.
30 mei 2024 op 20:14
Oh dat is mooi. Tja, ik twijfel omdat ik nog een paar slakken wil ‘overhouden’, en ik begreep dat aaltjes doorgaan tot ze allemaal weg zijn… Hoewel ik van jou begrijp dat je er toch nog wel een paar hebt. Is ook wel logisch, die komen van de buren… 😉
30 mei 2024 op 15:24
Biervallen. Werkt. Dronken dood gaan. Ik zou er voor tekenen. 🙂
30 mei 2024 op 20:11
Moet ik wel een fustje aanslaan denk ik 😉 En het schijnt dat allerlei andere zuiplappen ook in deze kuil kunnen vallen… tja… Maar een mooie dood is het wel.