Zo links en rechts klinken dezelfde sombere berichten over de gesteldheid van tuinplanten en beestjes. Ik beklaagde me ook al, eerder. Alles groeit zo slecht, er zijn weinig bloemen, weinig insecten, bijtjes, vlinders… Ik ben daarnaast ook zo druk geweest dat ik weinig aandacht heb gehad voor de tuin. En nu lijken de laatste zomerdagen voorbij… Als ik buiten bezig ben met wat schoonmaakklusjes, besluit ik om een momentje rond te kijken. Even aandacht voor wat er wèl is.
Wat me opvalt is de klokjesbloem. In juni/juli bloeien ze op uiteenlopende plekken en in verstopte hoekjes – behalve daar waar ik ze geplant heb. En nu vinden ze kennelijk ook geen probleem om eind augustus nog even te gaan voor een extra bloeiperiode.
Sinds ik vorig jaar wat weidebloemen heb gezaaid in potten, heb ik allerlei kadootjes. De korenbloemen heb ik al eerder genoemd, en nu staan er ook ineens deze prachtige goudsbloemen!
Een paar jaar geleden zijn er ergens vandaan leeuwenbekjes aan komen waaien. Inmiddels staan er al zo’n stuk of 15 verspreid door de tuin…
Ja! Er staan weer een paar crocosmia’s in bloei! Mijn lievelingen doen het helaas niet best op de – waarschijnlijk te beschaduwde – plek waar ze nu staan. Alleen het eerste jaar bloeiden ze uitbundig, de jaren daarna waren er alleen veel groene sprieten, maar geen bloemen te bekennen. Nu zijn er weer een paar dappere exemplaren die bloemen hebben weten te produceren, prachtig!
Weinig wespen, wel veel eksters… De druivelaar hangt helemaal vol met druiven, maar de normaal gesproken in groten getale aanwezige wespen zijn nergens te bekennen. De eksters daarentegen doen zich tegoed en verspreiden met veel plezier druivenprut over werkelijk alles heen (vandaar mijn schoonmaakklusje)…
Als ik echt m’n best doe ontwaar ik nog wel hier en daar een hommeltje of zweefvlieg…
In een pot tref ik wat lege coconnetjes aan, waardoor ik natuurlijk meteen geïntrigeerd ben. Na wat speurwerk op internet besluit ik dat dit de metselspinnendoder of glasvleugelspinnendoder (Auplopus carbonarius) moet zijn geweest. Ik lees dat deze sluipwesp spinnen verlamt, de pootjes afbijt, en de nog levende spin in een cocon stopt met een eitje, waarna het larfje van de spin kan eten. Brrr. Ik krijg er wel even kippenvel van, maar dat is nou eenmaal de natuur.
Toch weer iets nieuws ontdekt, ondanks de tuinarmoede…😁😉
27 augustus 2023 op 13:22
Het is toch fijn dat als je goed kijkt er nog het een en ander te zien is. Ik vind dat na de afgelopen regenperiode de tin toch wat meer tot bloei is gekomen. Het regent nu ook weer genoeg…de zomer lijkt voorbij.
Vanmorgen hoorde ik bij Vroege Vogels de column van Bibi Dumon Tak, een aanrader om te luisteren . naar Vara Vroegevogels gaan.
27 augustus 2023 op 13:56
Ja, ik was ook blij dat er toch nog sporadisch wat is gaan bloeien… Goeie tip inderdaad, Vroegevogels heeft vaak heel interessante podcasts en artikelen!
26 augustus 2023 op 22:44
Dat het dit jaar niet echt goed gaat in de natuur, is ondertussen algemeen bekend. Doch, als ik zie wat er in je tuin aan bloemen bloeit, valt het nog best mee. Zelf bijen zijn van de partij. Laat ons hopen dat het volgend jaar terug de betere kan uit gaat…
27 augustus 2023 op 10:07
Je leest veel over de constatering dat het slecht gaat met de insecten, maar helaas maar weinig over structurele maatregelen. Ik zou zo graag willen dat de dingen die we als individu kunnen doen meer effect hadden…
26 augustus 2023 op 11:28
Ik deel je klaagzang m.b.t. de insecten, zelf heb ik er ook al een paar maal over gemopperd. Maar zo af en toe heb ik even geluk en tref ik een leuke verrassing aan.
Verder troost ik me maar met de gedachte dat de druiven het ook hier in het noorden goed doen. Wespen komen ze niet wegkapen, maar de eerste merel heeft ze al ontdekt. Ik vrees echter de spreeuwen.
26 augustus 2023 op 18:39
Spreeuwen, o ja, die hadden we vroeger inderdaad ik enorme lawaaierige kolonies in de bomen in de straat zitten, en die lieten nogal hun sporen achter… 🙁 Maar waar ik nu woon, zie ik ze eigenlijk zelden… Hier zijn de ekster en kauwen de herrieschoppers!
26 augustus 2023 op 10:19
Waar zou het aan kunnen liggen, dat er minder insecten zijn?
26 augustus 2023 op 19:16
Tja… ik heb het één en ander gelezen over de droge zomer en najaar vorig jaar, vroege warmte in het voorjaar, natte periode op verkeerde momenten, kortom… de klimaatverandering? Natuurlijk speelt ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen en afname van leefgebieden een rol… Het wordt echt steeds belangrijker om èn de particuliere tuinen èn de openbare gebieden te voorzien van voldoende (inheems) groen en bloeiende planten!
26 augustus 2023 op 19:30
Ja, ik zat vooral aan de bestrijdingsmiddelen te denken – vooral in de landbouw. De rest speelt natuurlijk ook wel…..
26 augustus 2023 op 21:30
Het is ook nog eens extreem, dit jaar, hoe weinig vlinders, bijen en andere insecten er zijn… dus na al die jaren van afname duikt het nu nòg eens omlaag… 🙁
26 augustus 2023 op 22:27
Dus in ieder geval onbespoten groente kopen! Is tenminste iets, dat vrij eenvoudig omgezet kan worden…..
27 augustus 2023 op 09:58
Dat “vrij eenvoudig” ben ik het niet helemaal mee eens, zolang de winkels expres die prijzen hoog maken. De winstmarge op bio-producten maken ze vele malen hoger, omdat ze vinden dat mensen die zo’n keuze maken ‘het geld toch wel uitgeven’. Terwijl het echt andersom zou moeten zijn: de bio-boeren moeten juist méér betaald krijgen, en goede en gezonde producten zouden goedkoper moeten zijn dan slechte. Nu leggen ze helaas het hele probleem bij het individu dat wèl goede keuzes wil maken. Dat verander je niet zomaar.