Zo links en rechts klinken dezelfde sombere berichten over de gesteldheid van tuinplanten en beestjes. Ik beklaagde me ook al, eerder. Alles groeit zo slecht, er zijn weinig bloemen, weinig insecten, bijtjes, vlinders… Ik ben daarnaast ook zo druk geweest dat ik weinig aandacht heb gehad voor de tuin. En nu lijken de laatste zomerdagen voorbij… Als ik buiten bezig ben met wat schoonmaakklusjes, besluit ik om een momentje rond te kijken. Even aandacht voor wat er wèl is.

Wat me opvalt is de klokjesbloem. In juni/juli bloeien ze op uiteenlopende plekken en in verstopte hoekjes – behalve daar waar ik ze geplant heb. En nu vinden ze kennelijk ook geen probleem om eind augustus nog even te gaan voor een extra bloeiperiode.

klokjesbloem

Sinds ik vorig jaar wat weidebloemen heb gezaaid in potten, heb ik allerlei kadootjes. De korenbloemen heb ik al eerder genoemd, en nu staan er ook ineens deze prachtige goudsbloemen!

goudsbloem

Een paar jaar geleden zijn er ergens vandaan leeuwenbekjes aan komen waaien. Inmiddels staan er al zo’n stuk of 15 verspreid door de tuin…

leeuwenbekje

Ja! Er staan weer een paar crocosmia’s in bloei! Mijn lievelingen doen het helaas niet best op de – waarschijnlijk te beschaduwde – plek waar ze nu staan. Alleen het eerste jaar bloeiden ze uitbundig, de jaren daarna waren er alleen veel groene sprieten, maar geen bloemen te bekennen. Nu zijn er weer een paar dappere exemplaren die bloemen hebben weten te produceren, prachtig!

crocosmia

Weinig wespen, wel veel eksters… De druivelaar hangt helemaal vol met druiven, maar de normaal gesproken in groten getale aanwezige wespen zijn nergens te bekennen. De eksters daarentegen doen zich tegoed en verspreiden met veel plezier druivenprut over werkelijk alles heen (vandaar mijn schoonmaakklusje)…

druiven

Als ik echt m’n best doe ontwaar ik nog wel hier en daar een hommeltje of zweefvlieg…

honingbij
…honingbij…
muurwesp
…muurwesp…
muurwesp
…muurwesp…
doodskopzweefvlieg
doodskopzweefvlieg…
akkerhommel
..akkerhommel…

In een pot tref ik wat lege coconnetjes aan, waardoor ik natuurlijk meteen geïntrigeerd ben. Na wat speurwerk op internet besluit ik dat dit de metselspinnendoder of glasvleugelspinnendoder (Auplopus carbonarius) moet zijn geweest. Ik lees dat deze sluipwesp spinnen verlamt, de pootjes afbijt, en de nog levende spin in een cocon stopt met een eitje, waarna het larfje van de spin kan eten. Brrr. Ik krijg er wel even kippenvel van, maar dat is nou eenmaal de natuur.

metselspinnendoder
…coconnen metselspinnendoder…

Toch weer iets nieuws ontdekt, ondanks de tuinarmoede…😁😉