Ik ben als kind altijd een knutselskip geweest. Maar zeg nou zelf: wanneer ben je nou nog een beetje creabea bezig als volwassene? Ok, misschien bij het creëren van een avondmaaltijd of zo. Maar mijn creatieve hobbies zijn erbij ingeschoten tegenwoordig. Dat is niet goed! Je hebt je uitlaatklep nodig, waar je je volle focus aan kunt geven zonder tussendoor aan de problemen van de wereld te denken. Dus, geïnspireerd door een creatieve vriendin, pakte ik een doosje kleurpotloden van zolder en begon te tekenen…

Oef. Eerste probleem: ik weet niet wat ik moet tekenen. Dan maar een natuurboek erbij gepakt. Het wordt een uil. Het valt me op hoe prachtig rond de ogen van zo’n beestje zijn, en binnen no time zit ik – met het puntje van m’n tong naar buiten – het papier vol te krassen. Hé, dat is leuk zeg! Zonder dat ik er erg in heb gaat de tijd voorbij, en het gekke is, als ik klaar ben, vind ik het tot mijn stomme verbazing best leuk geworden… Dat is dus echt niks voor mij, iets van mezelf leuk vinden. Maar ik laat het met kinderlijke trots aan m’n partner zien en die vindt het mooi! Glunder…!

uil kleurpotlood tekening
De eerste tekening… de uil

Vervolgens gaat hij direct een kleurpotlodenset voor me kopen, op zo’n ali-site. Een week later is de set binnen en ik kan ermee aan het krassen. De eerste tekeningen zijn van kleine plaatjes uit tijdschriften en boeken, want ik merk dat ik wel een voorbeeld nodig heb. Ik teken dus eigenlijk nà. Het blijkt enorm fascinerend hoe je met potloodstreepjes op een plat vlak allerlei suggesties kunt wekken: van diepte, textuur, glans, zachtheid…

tekening kleurpotlood kolibri pinguin zeeschildpad
Nog een paar van de eerste tekeningen…

Intussen struin ik het internet af naar mooie referentiefoto’s, technieken, materialen, jeetje wat valt er veel te leren over tekenen! Op Youtube zijn eindeloos veel mensen te vinden die hun creatie laten zien. En het grappige is, ik laat mijn eigen tekeningen ook aan iedereen zien! Iets waar ik altijd moeite mee heb gehad… En nu vind ik het zó leuk om naar mijn tekeningen te kijken, en te voelen wat ik geprobeerd heb vast te leggen, dat ik anderen dat ook wil laten voelen! Het gaat me helemaal niet om een compliment in de zin van “wat kun je dat goed”, nee, ik vind het fijn als ik zie dat mensen hetzelfde voelen als ik als ze naar de tekening kijken. Zweverig hè.

Diezelfde vriendin die me aan het tekenen had gekregen, komt vervolgens met het idee om op Twitter te gaan. Nou ben ik heel slecht in social media, dus bibberdebibber, maar heb het toch gedaan. En ook daar wordt ik helemaal blij van. Wat ongelooflijk veel mensen maken ongelooflijk mooie dingen! Echt waanzinnig leuk om te zien. Ik ben er inmiddels half aan verslaafd. En het leuke is, dat wildvreemde mensen elkaar complimenten geven. Heerlijk gevoel, als iemand de moeite neemt om je met een klik of een paar woorden te vertellen dat je’m blij hebt gemaakt. En ik kan hetzelfde bij anderen doen.

Het duurt niet lang of ik krijg een schitterende profi kist met kleurpotloden van een ècht merk: de Polychromos serie van Faber-Castell!

gekko kleurpotlood tekening
Gekko met de Polychromos

Nu koop ik dan toch maar eens ‘echt’ tekenpapier, Strathmore Bristol Smooth, want tot nu toe gebruikte ik printerpapier en goedkope blokken van de Lidl en Action. Werkt prima hoor, zeker als je nog zo twijfelt aan je eigen kunnen, maar dat echte tekenpapier geeft wel mooiere resultaten!

kat kleurpotlood tekening
Een rode kater op Strathmore Bristol Smooth

En zo verandert mijn werkplekje thuis geleidelijk in een tekenstudio met al die spulletjes…

Geduld

Ik wil heel graag beter worden, maar of ik daar het geduld voor heb… Het kost enorm veel tijd, zo’n tekening, en dat verloopt dan steeds zo:

  1. ooo wat gaaf 😀
  2. hm best lastig 😐
  3. ik bak er niks van 🙁
  4. hm het gaat best leuk worden 😉
  5. hé wat gaaf! 😀

Dat schijnen meer mensen te ervaren las ik op twitter…
Als het dan eindelijk af is heb ik geen zin meer om nog een keer aan hetzelfde te beginnen, om ervan te leren. Snel weer iets nieuws proberen! Het is in ieder geval voor mij een geweldige hobby om mijn hoofd leeg te maken, èn me goed te voelen over wat ik zelf produceer, èn inspirerend contact te hebben met anderen. En nu ga ik er ook nog over bloggen!

Ben je benieuwd hoe het gaat met mijn gekras, kijk dan eens onder Galerij of zoek op categorie tekenen. Misschien zie je of ik gaandeweg beter word?

Tip: zoek eens op youtube op ‘tekenen’ of ‘drawing’…