Niet alleen ikzelf ben blij met m’n tuintje, maar ook ondergrondse gasten lijken het naar hun zin te hebben. Overal vind ik mollengangen en hoopjes, en misschien hebben ze ook hier en daar een overleden plant op hun geweten… Als je niet aan allerlei lugubere bestrijdingsmethoden wilt doen, blijft de mogelijkheid over om planten neer te zetten waar ze niet van houden. De keizerskroon! Hij schijnt een sterke lucht te verspreiden die mollen op afstand houdt. Nou, dat wil ik dan wel eens proberen.
In het tuincentrum schrik ik me dood wat die dingen kosten: 5 euries voor één knolletje! Ach, vooruit dan maar, ik koop er drie, we gaat het zien. Ik plant ze volgens de aanwijzingen en dan is het afwachten.
Vervolgens hebben we sneeuw en vorst en heb ik m’n twijfels of ze daar wel tegen kunnen, m’n keizerskroonknollen. Maar dan verschijnt er iets… Ja hoor, ééntje heeft het overleefd. En uiteindelijk, ergens in april, staat ie in bloei. Hij is mooi! En hij ruikt inderdaad een beetje… vies. Maar ik kan niet zo goed bepalen of de mollen nou op afstand blijven, daar onder de grond.
Als de bloemen zo’n beetje uitgebloeid zijn, zie ik op een dag allemaal rode beestjes op het blad zitten. Ohh, wat een mooie felgekleurde kevertjes! Ze hebben het naar hun zin en zitten volop te fokken op m’n keizerskroon. Even opzoeken wat dat zijn…
Ahum. Het zijn leliehaantjes. Zijn gek op lelieachtigen. Leggen daar hun eitjes, en de larven vreten de plant volledig kaal. En bedankt. Zo zie je maar weer. Wil je de ene gast verjagen, krijg je de volgende in huis. Eén schamele lelie in je tuin en hoppa… een enorme familie leliehaantjes. Hoe weten ze nou dat ik dit ding in de tuin heb? Van hoeverre ruiken ze dat?!
Inwendig ben ik zachtjes aan het stampvoeten. Ik kan er niet tegen. Als een verwende madam wil ik dat mijn tuin vol met mooie plantjes en bloemetjes staat, zoals IK dat wil. Niet al dat aangevretene rommelige gedoe. Maar ja. Ik wil geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken. En dus, als het niet-al-te-natuurverstorende, enigszins milieuvriendelijke huismiddeltje hier en daar niet werkt, zal ik het gewoon moeten accepteren. Het gaat zoals het gaat. En verder m’n verstand een beetje gebruiken. De juiste (inheemse…) planten kiezen. Ze een gezonde omgeving proberen te geven. En dan moeten ze zichzelf verder redden.
Want, dure knollen of niet, de natuur doet wat ie wil… 😉
De mollen trouwens ook hoor.
10 juni 2021 op 01:01
Mollen zijn ook een compliment: er is bodemleven. Dus, Chapeau!
10 juni 2021 op 10:17
Yesss!! Dat is een goed punt, dank je.
9 juni 2021 op 14:12
Bij mijn zoon wonen mollen en die geeft het herstellen van het gazon op. Het zijn toch wel schattige zachte diertjes, al zie je ze zelden. Mijn vader ving ze weleens en ook hij had keizerskronen 🙂
Je blijft gewoon altijd bezig in de tuin, als er een plant is die het goed doet bij me dan steek ik een stuk af om elders te planten en zo is de aarde toch bedekt.
Het was weer leuk je stukje te lezen.
9 juni 2021 op 15:14
Alleen daarom al zou ik geen gazon willen… Ach, het omwoelen schijnt goed te zijn, en ik hoop dat ze wat schadelijk overschot aan ongedierte opeten. Maar als m”n planten er door doodgaan vind ik het soms wat minder.
Achter de tuin in het grasveld liggen soms molshopen die zó groot zijn… niet normaal, dat moeten maximollen zijn!
9 juni 2021 op 09:16
Eigenlijk zit ik hier te lachen met je berichtje. Je hebt het grappig omschreven en ‘t is waar: natuur is eten en gegeten worden.
9 juni 2021 op 09:22
Haha dank je… Ja toch, niet dan?! Fascinerende symbioses en gruwelijke parasitoïden.
9 juni 2021 op 07:12
Volgens mij is het juist goed zoals het bij jou in de tuin gaat.
Hoe meer er aangevreten is, hoe beter. Want dan is je tuin dus goed voor de natuur, omdat veel dieren iets hebben aan jouw planten.
9 juni 2021 op 09:14
Ja haha zo kun je het ook bekijken! Alleen moet ik dan wel steeds nieuwe planten kopen… (Zo leer ik dat nooit af, zucht☺️)