Terwijl er een paar huizen verderop alwéér de zoveelste tuin wordt leeggehaald, om plaats te maken voor een tegelvloer met wéér een helikopterdek, breek ik mijn hoofd hoe ik nog meer in de tuin kwijt kan. Voor mezelf, voor de lol, en voor de lokale biodiversiteit. Ik heb maar een klein tuintje, maar ik hoop gewoon dat alle kleine beetjes helpen. Afgelopen najaar schreef ik al dat ik van plan om de beplanting weer wat aan te vullen, maar ik besloot toch nog even het voorjaar af te wachten en te kijken wat er nog opkomt. Helaas blijkt dat dus niet zo veel te zijn…
Het liefste zou ik een hele grote tuin hebben, met waterpartijen, bos, heel veel bloemen, allerlei bessen, noten fruitbomen en een moestuin. Dream on, girl… Ik zal me moeten behelpen met een minivijvertje in een teiltje of iets dergelijks… en dat kan ik eigenlijk ook al niet kwijt. Hoe vaak ik dat al niet geroepen heb… en het is er dus nog steeds niet. Want ik moet een plekje zoeken, waar de beestjes er goed bij kunnen, beetje zon maar niet te veel, waar geen afvallend blad erin valt, en van welk niet-giftig materiaal moet ie eigenlijk zijn, en wat als het vriest?? Ik surf en lees me gek…
Vooral bloemen zijn lastig. In een kleine tuin met een paar bomen en struiken, hou je weinig ruimte over voor de zon. En dat is wat de meeste bloemen willen: zonlicht. Onder de sierappel had ik jarenlang akelei staan, maar die heeft ineens helemaal de geest gegeven. Ook in de hogere borderbakken zijn veel bloeiende planten doodgegaan, zelfs de dropplant, herfstaster, klokjesbloem, ik schreef al eens over de acute tuinarmoede. Ik wil nu dolgraag weer wat fleurige planten erbij, maar ze moeten aan nogal wat eisen voldoen.
Ze moeten dus tegen weinig zon kunnen. Weinig verzorging nodig hebben, geen toevoegingen aan de grond of speciale snoei. Niet te veel woekeren. Met bloemen waar bijen en vlinders iets aan hebben. Liefst inheems. En onbespoten. Niet opgevreten worden door de slakken, bestand zijn tegen mollen en mieren. Uh, nog meer eisen…? Oh ja: ik hou niet van roze, hahaha.
En in één van de borderbakken is het andersom: daar is zon en droogte. Waar zonnekruid, kogelbloem, kuiflavendel, schapengras en zonneroosje allemaal het loodje hebben gelegd. Ik zou daar zo graag mooie gele, oranje en rode bloemen zien… maar welke?
Het valt me wederom op hoeveel planten er in m’n tuin witte bloemen produceren in deze tijd. De scheefkelk, sierappel, kers, choisya, bruidsbloem…
De indianenbloem (camassia), rozemarijn en blauwe druifjes vormen een aangename uitzondering daarop…
Pfoe… Ik zit voorlopig nog wel effe te speuren op het internet.
Als er iemand nog tips heeft, altijd welkom!
19 april 2024 op 16:43
Lastig hoor. Tja, het is HEEL nat geweest en nog, dat is ook niet zo goed en wat betreft slakken helemaal niet. Misschien nemen de bomen en struiken in je tuin teveel voedingstoffen uit de grond?De kale plekken mulchen en wat tot rust laten komen? Wij hebben een betonnen schaal als drinkbak voor de vogels, geen vijver maar toch leuk.
19 april 2024 op 20:03
Ik had wat compost verdeeld en wat bemeste aarde toegevoegd, en nu het is net of daarna alles stuk is gegaan… Soms lees je dat voeding juist killing kan zijn voor planten, ik weet het gewoon niet. Mulchen doe ik ook….
Zo’n schaal, dat lijkt me inderdaad ook wel wat. Die vriest niet stuk? Of haal je ‘m binnen?
24 april 2024 op 11:18
De bak is al zo’n 20 jaar oud en ongeveer 45 cm diameter.
24 april 2024 op 17:36
Dat was een goeie koop dan… 😉
17 april 2024 op 12:19
Beetje brainstorm (uitstelgedrag haha)
Ik weet niet van alles wat er inheems is maar ik noem even wat planten die bij ons (slakkenplaagtuin) wel draaien en waar de bijen iets aan hebben:
Zon & kurkdroog: sedum, kaardebol, salie, passiflora, spaanse margriet, bosanemoon (spontaan gevestigd en makkelijk vermeerderbaar), fruitboompjes, bessenstruiken, zelfs aardbeien (?! ok je moet de vruchtjes binnen nog even laten afrijpen maar de vraat valt echt mee), papaver, vlinderstruik (elk jaar terughalen tot een halve meter hoogte).
Vermeng evt de grond in je bak eens (voor een deel) met tuingrond en wat compost indien mogelijk? Op uitgedroogde potgrond wil niks groeien heb ik geleerd in mijn vroegere balkontuintje.
Halfschaduw: heuchera (afhankelijk van de soort, sommigen kunnen wel zon verdragen en andere houden van diepe schaduw), fuchsia, dovenetel
Schaduw: campanula, hortensia, kruipend zenegroen (met wisselend succes qua vraat…), dovenetel
17 april 2024 op 19:36
Bedankt voor het meedenken!
Slakken zitten bij mij zelfs in de rozemarijn, zucht… Sedum wordt bij mij eruitgerukt door de vogels, gek genoeg. Heuchera doet het goed bij mij, het “makkelijke” zenegroen niet, al twee keer direct doodgegaan na aanplant!? De campanula persicifolia deed het altijd goed maar is nu alleen nog op andere plekjes hier en daar uitgezaaid terug te vinden, de variant carpatica sterft vaak snel uit bij mij. Leuke tips wel!
18 april 2024 op 17:45
Het is een hele zoektocht inderdaad! Toen ik enkele Japanse anemonen verplantte om een extra perkje te maken drie meter verderop, werden ze meteen afgevreten. De hoofd-plek wordt gerust gelaten. Echt bizar allemaal!
Van sedum zijn er heel veel soorten, al wat verschillends geprobeerd?
18 april 2024 op 23:50
Dat klinkt ook bijzonder ja. Mijn hosta sieboldiana is na jaren ineens tot de grond afgevreten, net als de sierui, de slakken zitten zelfs in de rozemarijn!
Die sedum met die kleine ronde gele uiteinden wilde hier niet, en twee andere soorten vinden de eksters reuze interessant…
19 april 2024 op 18:39
Oh jeetje. Een hele uitdaging! Ik zou eens “onsmakelijke” dingen proberen met veel haren en stekels op het blad 😀 Slangenkruid is ideaal bvb
19 april 2024 op 20:05
Het is ook een uitdaging om een fijne kweker te vinden, waar je mee kunt sparren en die dan ook meerdere dingen heeft die je zoekt! Ik vang vaak bot als ik net heb uitgedacht wat ik allemaal wil hebben… 🙂
20 april 2024 op 16:42
Ja dat is ook waar… mijn planten komen vooral via toevallig aanwezig op de markt/in het tuincenter, maar vooral aangewaaid of stonden er al of van andere tuiniers. Heb je een VELT afdeling in je buurt? Lijkt me wel wat voor jou 🙂
16 april 2024 op 21:12
Hoe groot je tuin is, weet ik natuurlijk niet, maar je zoektocht is wel herkenbaar. Wij hebben ook maar een klein stadstuintje en we worstelen ook al jaren met de beplanting. Het enige waar we zeker wel tevreden over zijn is onze vijver. De komende weken wordt onze tuin het mooist, daarna stort hij afhankelijk van het weer vaak behoorlijk in.
Succes met je zoektocht verder.
17 april 2024 op 19:23
En jij hebt altijd zoveel moois in je tuin! Jouw vijver is denk ik een stuk groter dan wat ik kwijt kan… maar je hebt er dan ook veel plezier aan, lees ik steeds!
17 april 2024 op 19:28
Ja, we zouden onze vijver niet graag willen missen. Water brengt altijd extra leven naar je tuin. Jammer dat je zo weinig ruimte hebt.
17 april 2024 op 19:37
Ja… en het hoogteverschil maakt het niet makkelijker…
17 april 2024 op 20:31
Kun je niet iets doen met een deels ingegraven tobbe of teil?
17 april 2024 op 21:56
Aan zoiets zit ik ook te denken… maar precies wat en hoe en waar ben ik nog niet uit…
16 april 2024 op 17:34
Ik en tuinieren, geen goede combinatie. Hoewel ik wel geniet van onze tuin en het groene zicht met kleurrijke uitschieters. Maar eigenlijk zit er geen visie achter, ik modder maar wat aan, letterlijk in de modder tegenwoordig
16 april 2024 op 19:20
Ach ja, de natuur weet het uiteindelijk toch beter dan wij… ik doe m’n best om me erin te verdiepen, maar het resultaat is er niet naar, helaas… Maar goed, als je maar geniet!