“Vroeger…”, (sprak oma tegen zichzelf hèhèhè), “… vroeger, was het béter”. Ik denk terug aan lang geleden, de zomervakanties waarin de zon voor mijn gevoel altijd scheen. “Morgen gaan we naar het strand!” werd er eens in de zoveel tijd verkondigd, en dan kon ik mijn geluk niet op. De reis zelf was weliswaar flink afzien, aangezien ik altijd direct wagenziek werd, maar de beloning van al dat speelzand en water vond ik die ellende ruimschoots waard. Vroeg opstaan en vroeg de deur uit om de files vóór te zijn, was het devies, zodat we vroeg in de middag vóór de grootste drukte weer naar huis konden.

Bij het strand aangekomen, werd de auto geparkeerd en liepen we richting de opgang van het strand. En daar stond dan zo’n fruitstalletje, waar je perziken en pruimen en kersen kon kopen. Ik weet niet meer goed of we dat nou meteen deden of pas als we van het strand vandaan kwamen… maar dat er fruit gekocht werd is zeker! En dat werd meteen verorberd, in de buurt van het waterkraantje, want bij de eerste hap liep het sap al langs je arm richting je elleboog. Zalig zoet, heerlijk sappig, bomvol smaak… dat is wat ik me herinner. Fruit!!!

Vandaag de dag is dat anders. Het hele jaar door kun je het meest luxe fruit kopen, er is keuze genoeg. Maar… het smaakt nergens naar. Ik begrijp dat ik geen aardbeien of kersen moet kopen in de winter. En dat hier een mango of een banaan, die gekoeld de halve wereld overgestoken is, niet zo lekker smaakt, dat snap ik ook. En dat glastuinbouw te duur is geworden en import voordeliger is. Maar, wat ik ook koop… het is niet lekker. Het fruit is droog. Draderig. Bitter. Zuur. Alles is zuur. Ook in ‘het seizoen’. Niks zoet en sappig. En ik hou zo van fruit… maar niet op deze manier.

Een uitzondering vormt de vaak sappig zure Hollandse Jonagold appel, daar kan ik nog echt van genieten. En soms stuit ik op een goeie lichting Doyenne de Comice peren, zalig, maar het blijft oppassen dat ze niet binnen een paar dagen zacht en korrelig worden.

Stiekem verheug ik me op een vakantie naar een land waar je heerlijk rijp vers fruit kunt kopen. Want hier kunnen ze het niet meer.

Teleurstellend hoor. Best zuur.