De zoektocht naar mijn talenten verloopt moeizaam. Vroeger dacht ik behoorlijk goed te weten waar ik goed in was. Dat is enorm veranderd sinds de jarenlange “situatie” waarin ik me bevond. Als je alsmaar weer aan het twijfelen wordt gebracht, ga je toch twijfelen.
Het klinkt misschien gek. Ben je dan zo onzeker? Iemand zei eens tegen me: “Maar je wéét toch zelf wie je bent? Als iemand je vertelt: “Jij bent een éénarmige man” dan geloof je dat toch niet zomaar? Je weet toch zelf dat je een vrouw bent met twee armen?” Nee, niet zomaar, nee. Maar als het een structureel dingetje wordt, kan ik je vertellen, dan begin je je toch af te vragen of er iets mis is met je waarneming, je zelfbeeld, je realiteitszin. Ik weet dat de lucht blauw is, maar als er steeds weer gezegd wordt dat de lucht toch echt roze is en waarom ik dat nou niet zie… dan sta ik op een dag naar die lucht te staren met de gedachte: zou ik nou kleurenblind zijn?
Het doet dus iets met me, steeds weer alleen maar horen dat er iets onduidelijks mis met me is (en steeds weer iets anders, ook dat nog) en nooit te horen wat mijn sterke punten zijn of hoe ik dan zou moeten zijn en hoe ik dat zou kunnen worden. En dan, vette pech, laat mijn lijf me ineens in de steek. Mijn energieke, sterke, sportieve lijf is ineens stuk. Een auto-immuunziekte (hoe dat ging heb ik samengevat in Hoezo diabetes?)… Zou dat toeval zijn? Of de zelfdestructieve reactie van mijn lichaam op al die verwarrende kritiek? Ik weet wel dat alles vanaf toen in rap tempo bergafwaarts is gegaan.
Ik vergelijk het met rouw. De fases die je doorloopt, of zou moeten doorlopen. Als ik nu terugkijk, denk ik dat het samenvallen van de diagnose van auto-immuundiabetes en de, laat ik het maar even zo noemen, “pesterijen” in dezelfde periode, ertoe hebben bijgedragen dat ik geen goed verwerkingsproces heb gehad. Ook mijn neurodivergente brein heeft me niet geholpen. En met iedere volgende tegenslag of nare gebeurtenis stapelen de stressfactoren zich dan op. Terwijl alles je dag en nacht blijft achtervolgen, zonder adempauze. En niet alleen heb ik moeite om te accepteren dat ik elke dag wel “iets niet goed doe” omdat mijn bloedglucose alle kanten uit schiet… Nee, het lijkt ook wel of ik met deze ziekte dagelijks herinnerd wordt aan “die periode”, toen dat nare gedrag op het werk is begonnen. Afwijzing. Niet voldoen. Steeds weer.
Maar goed, nu dus die volgende stap. Weer naar de toekomst kijken. Mijn talenten benutten. Maar wat zijn die talenten nou? Waar sloegen “zij” nou de plank volledig mis, en waar zat misschien een kern van waarheid in? Is er iets waar ik wèl iets aan kan veranderen? Daar ben ik nou al jaren over aan het nadenken. Wie ben ik? Hoe zit ik in elkaar? Wat kan ik? Wat is mijn kracht?
Diep in m’n hart denk ik dat het gewoon zou moeten kunnen: een betaalde baan waarin ik mijn talenten kan inzetten, om meteen een stukje van de wereld te verbeteren. Het vervelende is dat ik het vertrouwen ben kwijtgeraakt in wat die talenten zijn. En wie daar op zit te wachten.
Talenten, dus. Ik weet best dat ik bepaalde dingen snel leer. Toen ik me bijvoorbeeld – op het hoogtepunt van die pesterijen – stortte op een nieuwe hobby (tekenen), merkte ik al snel dat ik daar best goed in was (al heb ik inmiddels ook geconstateerd dat er heel veel mensen zijn die het nog veel beter kunnen). Maar ja, daar heb je niet veel aan. Of… weet iemand misschien een baan voor een beroepspuzzelaar waarmee je dan ook meteen de wereld redt?!? 😉
Ik ben een leuke combi van alfa, bèta en gamma. Die combinatie kwam me bijvoorbeeld goed van pas toen ik ging programmeren: ik spotte codeerfouten in no-time. En ik werd in die tijd bij iedere klant al gauw manusje-van-alles, troubleshooter, linking pin et cetera vanwege mijn “talent” om over muren heen te kijken, verder te kijken dan het eigen team, multi-, inter- en transdisciplinair mee te denken en meer. Maar ja, dat staat een beetje raar op je cv.
Dus daar is ie weer: durf ik van mezelf te zeggen dat ik ergens goed in ben? Wat kan ik nou met goed fatsoen over mezelf zeggen? Dat ik intelligent ben? Goed kan analyseren? Een scherpe blik heb? Gevoelig ben voor dubbele bodems? Subtiele waarneming heb, genuanceerd denk? Goed ben met taal? Logica? Vormgeving? Details?
Durf ik het te zeggen..?
18 februari 2024 op 16:01
Ja, je mag zeker je positieve eigenschappen benoemen! En daar mag je ook trots op zijn!
Misschien is het nog een idee om bijvoorbeeld een loopbaancoach in te schakelen als je hier zo mee struggelt?
Overigens denk ik wel dat het belangrijk is om je diabetes te benoemen bij een toekomstige werkgever. Misschien niet in een eerste gesprek, maar uiteindelijk is het natuurlijk wel fijn als collega’s weten wat er speelt, maar bovendien ook hoe ze moeten handelen als je bijvoorbeeld ineens een ernstige hypo krijgt.
19 februari 2024 op 20:18
Coaches, daar heb ik het inmiddels mee gehad. Ik weet gewoon geen goeie en behulpzame te vinden…
Dat laastst klopt helemaal, de BHV en collega’s moeten het weten, dat maakt het extra lastig. De meeste mensen weten niet of nauwelijks wat het is, autoimmuundiabetes, en denken dat je het aan jezelf te danken hebt. Die eerste indruk is dan meteen negatief… terwijl ik het eigenlijk ook wel wil weten, of de ander er gelijk op afknapt… Het verkleint alleen wel je kansen in een sollicitatiegesprek.
11 februari 2024 op 15:04
Ik denk dat je gewoon kan solliciteren. In je handtekening van je mail zet je gewoon een link naar je blog. Die gaan ze echt wel lezen. Heus er zijn wergevers (ik wil je wel tips geven 😉 ) die het juist fijn vinden als mensen niet standaard zijn. En nee, dan kom je niet terecht bij een grote bank of accountantskantoor. Wees daar dan maar blij om…..
12 februari 2024 op 11:49
Daar wil ik zeker niet terechtkomen. Hm, een link naar m’n blog zou ik niet durven… ik ben juist bang dat dat vooroordelen zou kunnen aanwakkeren, als ze mij nog niet kennen… Ik schrijf soms – expres – een beetje kinderlijk.
Tips zijn zeer welkom!
10 februari 2024 op 20:11
Ik gaf afgelopen week op de school van mijn zoon, een gymnasium in de hoofdstad, een kleine presentatie over mijn middelbare school, mijn studies, mijn banen. Waar ik bij anderen altijd zie hoe zij een rechte lijn van school, studie en baan hebben en altijd binnen een van de drie ‘richtingen’ (alfa, beta, gamma), ben ik een (het?) voorbeeld van iemand die zoveel kan en wil dat er geen rechte lijn is. Met aanvankelijk een beta-studie op de middelbare school ben ik geswitcht naar een vakkenpakket dat meer recht deed aan mijn Homo-Universalis-ideaal. Mijn studies bevatten elementen als taal, wiskunde, psychologie. Mijn banen? Onderzoeker en promotie tot doctor, acteur, docent, adviseur, schrijver, podcaster, en meer. Ik heb me ermee verzoend dat er geen eenduidig verhaal voor mij is. Wat ik wel durf, op het arrogante af volgens mensen die mij in een hokje willen duwen: ik ben intelligent, kan onderzoek doen en analyseren, heb weet van meerdere vakgebieden (wiskunde, psychologie, taalwetenschap, bedrijfseconomie), ik speel muziek, ben acteur (bühne en voor camera) en model, ik maak podcasts, rond deze maand mijn roman af, ik ben een goede kok, ik ben een sporter (incl. trainer en coach), etc. etc. Mag ik dat alles zeggen? Hell yeah.
Jij ook.
11 februari 2024 op 13:18
Mooi, heel mooi, dat je dat zo van jezelf zegt! En een heerlijke interessante opsomming.
Weer overlap hier tussen ons, al heb ik dus minder chique papieren… VWO-B maar daarna uni taal, conservatorium, vertalersopleiding, werk in de muziek, onderwijs, paarden, IT en nog veel meer rare combinaties (en hobbies en sporten) op mijn cv, waar de meesten geen chocola van kunnen maken en dus maar afhaken. Ik werd ooit geconfronteerd met de term multi-potentialite, dat sprak me erg aan, maar dan komt het weer: ik beschouw mezelf met name als zodanig qua interesses, niet qua presteren. Ik kan iets waar ik achter sta heel enthousiast verkopen, behalve mezelf…
En dank je.
9 februari 2024 op 20:42
Natuurlijk mag je zeggen, dat je ergens goed in bent. Vooral omdat jij daadwerkelijk in veel dingen erg goed bent!
9 februari 2024 op 20:51
Lief…! Maar dat is juist waar ik zo aan twijfel… Mag ik bij jou solliciteren? 😉 :-b 😀
11 februari 2024 op 15:41
Tuurlijk!!
12 februari 2024 op 11:50
Zou wel mooi zijn als dat kon hè hihihi
9 februari 2024 op 20:20
Zoals hierboven ook reeds opgemerkt, je staat er versteld van hoeveel mensen op een of andere manier ook met onzekerheden te kampen hebben, ook mij is het niet helemaal vreemd. Proberen om er mee te leren omgaan zodat anderen het zo weinig mogelijk zullen opmerken is de boodschap. Begin alvast met nooit te denken dat er ook maar één reden is waarom jij (op welk vlak ook) “minder” zou zijn dan de andere. Zij die dit zo graag willen laten aanvoelen aan iemand, deugen in mijn ogen niet… het zijn dominante opscheppers die vaak veel minder inhoud hebben dan dat zij jou proberen te doen geloven !
9 februari 2024 op 20:49
Zo jammer hè, dat we als mens niet vaker elkaar kunnen opbouwen en steunen… waarom een ander naar beneden halen om zichzelf beter te voelen…
Maar goed, waar ik in dit geval mee kamp is: wat is je waarde voor een ander, hoe “verkoop” je jezelf, hoe weet je zéker waar je goed in bent,… als je zo tegengewerkt bent is dat heel moeilijk… Bedankt voor je reactie!
9 februari 2024 op 17:33
Wij vormen inderdaad het beeld van onszelf voor een groot deel via de ander. Terwijl dat eigenlijk niet zou moeten, niet zou mogen zelfs, maar dan moet je vooral zelfzeker zijn en ik meen te ontdekken dat jij het zelfvertrouwen wat verloren bent en nu gaat twijfelen?
Hoewel ik mensen met twijfels eigenlijk best wel mooi vind, maar het mag vooral niet aan je gaan knagen.
Hier reageren is gemakkelijk, maar zelf kamp ik ook vaak met een gebrek aan vertrouwen in mezelf en ik weet dat dit aan je vreet. Zelfvertrouwen groeit door positieve bevestiging, waarom gunnen mensen elkaar toch niet altijd het licht in de ogen!? Laat je vooral niet kapot maken!
9 februari 2024 op 20:42
Lief gezegd… Soms hoor je dat het van binnenuit moet komen, maar, van buitenaf kan er heel wat kapot gemaakt worden en dan moet je opnieuw beginnen om dat weer op te bouwen… en dan is wat hulp van buitenaf welkom…
Dank je. Ik wens jou ook veel zelfliefde en zelfwaardering!