Even klagen. Het is altijd een feestperiode, december. Ik zal het even niet hebben over de overdadige consumptie die daarmee gepaard gaat, maar over een ander fenomeen dat me ieder jaar weer behoorlijk frustreert. Vuurwerk. En dan ook nog door iedereen afzonderlijk afgestoken.

Vanuit één of andere traditie is het normaal om er in december en januari een rotzooitje van te maken. In andere landen bezoeken mensen gezamenlijk een grote vuurwerkshow, maar in Nederland moet iedereen zo nodig z’n eigen spul afsteken. Ik snap best de fascinatie, ik sta zelf ook uit het raam te kijken naar het steeds excentriekere kleurige schouwspel. Maar het gaat nergens over. Je kunt best andere manieren verzinnen om oud&nieuw te vieren!

In 2018 is er in Nederland alleen al 70 miljoen uitgegeven aan vuurwerk. Naar verwachting is het dit jaar nog meer. Het meeste is siervuurwerk, waardoor enorme hoeveelheden zware metalen in het milieu komen. De concentratie fijnstof is rond de jaarwisseling 40 maal hoger, wat zeer schadelijk is voor je gezondheid. Van al het koper in het oppervlaktewater is 18% afkomstig van vuurwerk en van strontium zelfs 100%.

En er blijft 6 miljoen kilo afval in het milieu liggen. Ik weet er alles van, ik heb vorig jaar met gemak een halve emmer vol uit de achtertuin gevist, en er ligt nog genoeg. Op de één of andere manier ligt het bij ons altijd vol. De straat aan de voorkant wordt zelden door de afstekers geveegd. Ik heb bij menige jaarwisseling zelf de bezem maar ter hand genomen om andermans troep op te vegen. Maar vaak spoelt het allemaal rechtstreeks het milieu in, inclusief onverbrande zware metalen.

Lees hier meer over Vuurwerk en milieu.

Ik snap het, er komt heus niet zomaar een eind aan alle vandalisme, verwondingen, getraumatiseerde dieren (en mensen), luchtvervuiling, milieuvergiftiging, rotzooi en ga zo maar door, want ‘we vinden het veel te leuk’ en de overheid verdient er nog steeds aan. Maar het zou toch mooi zijn als we eens iets nieuws zouden uitvinden? Het eerste eco-vuurwerk heb ik al gesignaleerd, een goed begin!

Maar wat dan? Misschien een mooie lasershow? Iets met virtual of augmented reality? Een droneshow? In Singapore heb ik me staan vergapen aan een spectaculaire lichtshow op het water, en rondvliegende drones met lichtjes… Natuurlijk wel op groene stroom dan 😉

Voor nu wordt het voorlopig weer even afzien, en binnen blijven, met de ramen dicht. Hopelijk blijft het droog zodat er zoveel mogelijk troep opgeveegd kan worden. De rest van de schade valt niet terug te draaien. En blijven hopen dat we ooit een keer verstandig worden en milieuvriendelijk het nieuwe jaar beginnen! Dat zou toch gaaf zijn!

Enneh… Fijne jaarwisseling en een heerlijk 2020!

Nog even lachen en huilen tegelijk? Dit filmpje kijken! How to survive Dutch Fireworks