Op Twitter zie ik de prachtigste foto’s voorbij komen van allerlei insecten… Natuurfotografen met een supergoeie camera in een mooi natuurgebied, daar kan ik als amateur met m’n compacte Panasonic DMC-TZ70 in m’n achtertuintje ‘natuur’lijk niet tegenop. Waar ik zo van onder de indruk ben, is niet alleen dat de fotograaf het beestje spot en ook nog een stil en scherp op de gevoelige plaat krijgt, maar dat ‘ie ook nog weet wat het is! Ik breng het aantal pixels flink terug van m’n foto’s op deze site, zodat er niet veel overblijft van de toch al niet beste kwaliteit… En dan het zoeken naar wat het is! Steeds als ik zeker weet dat ik het gevonden heb, lees ik weer iets als “heeft gele streep op bovenbeen”, terwijl mijn onderwerpje toch echt zwarte pootjes heeft. Maar goed, ik blijf het zeggen: tips en correcties welkom!!

Vandaag hou ik het even bij libellen, juffers en vlinders. Hoewel het aantal soorten in mijn kleine tuintje erg beperkt is, vond ik het toch verrassend wat ik voor de lens kreeg. De juffers zijn naar mijn idee wel steeds van dezelfde soort namelijk de houtpantserjuffer (Chalcolestes viridis)… Denk je daar anders over, laat het me weten! Leer ik ook weer van 🙂

Indrukwekkend groot, maar hij heeft “gewoon” in z’n naam: het is een gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum), een mannetje.

Het vrouwtje kwam later ook nog op bezoek:

51 gewone oeverlibel vrouwtje

Best lastig om ze uit elkaar te houden, maar ik geloof dat dit de steenrode heidelibel is, een vrouwtje.

Heel veel juffers dus, die ook nog eens netjes stilzitten, alleen zijn ze zooo dun dat het moeilijk scherpstellen is. Een hele reeks van die beestjes.

Grappig vond ik dat ik deze steenrode heidelibel fotografeerde:

51 houtpantserjuffer en heidelibel 2

… en toen ineens zag dat er een juffer achter zat 🙂

51 houtpantserjuffer en heidelibel 1

Koolwitjes zijn heel algemeen, maar jeetje wat zijn die moeilijk te fotograferen! Dat fladdert maar en fladdert maar…

51 koolwitje

Het bont zandoogje is ook algemeen. Maar wel mooi.

Ook het bruin zandoogje zie je regelmatig. Hier van twee kanten 🙂

Ik heb nog een paar andere soorten voorbij zien fladderen, maar die waren me steeds te snel af!

Deze had ik nog niet eerder bewust gezien in de tuin, dus dat vind ik wel bijzonder. Ik ga voor een bloedrode heidelibel, een mannetje!

Allemaal “gewone” soorten dus, maar ik vond het toch spannend. Ik ben tevreden voor zo’n eerste keer libellen en vlinders spotten in de achtertuin!

Hm, zal ik toch een vlinderstruik planten…?