Het zullen de laatste wel zijn, de libellen van afgelopen weken. Ik heb nog een paar foto’s weten te maken die aardig gelukt zijn. Ik heb ze deze keer niet allemaal zo veel ‘verkleind’ als anders… sommige van zo’n 4,5 MB naar 300 kB, in plaats van de gebruikelijke 100 kB. De site wordt er niet bepaald sneller van, maar er blijft wel meer over van de plaatjes 🙂

Het determineren gaat me nog steeds niet gemakkelijk af. Zo kan ik maar niet zien of het bij deze foto’s om een steenrode heidelibel gaat of een bruinrode heidelibel. Dat het geen bloedrode is zie je gelijk aan de pootjes, want die zijn zwart met geel. Volgens verschillende sites, zoals die van de Vlinderstichting, moet je het verschil kunnen zien aan de “hangsnor”. Als ik ze vergelijk lijken die van mij meer op een bruinrode heidelibel, maar ze lijken wel die hangsnor te hebben… dus toch een steenrode? Ik ben er niet zo van overtuigd… Op deze site zie je hoe moeilijk ze uit elkaar te houden zijn, de vrouwtjes zijn weer lichter en de oude mannetjes veel donkerder: Bruinrode en steenrode heidelibel

Dit zouden dan bloedrode heidelibellen moeten zijn. Zouden, want het zijn er twee! Ze zitten achter elkaar, dus ik moest òf op de achterste òf op de voorste focussen…

Deze zat echt te poseren. Ik zag hem gek genoeg pas toen ik er vlakbij stond. Wat een mooie kleurtjes! Het is een paardenbijter. Niet dat ‘ie echt paarden bijt, maar hij jaagt vaak op insecten die zich op dieren bevinden en heeft daar zijn naam aan te danken. En hier is de vraag: is dit een mannetje of een vrouwtje? Een mannetje heeft meer blauw in de ogen en lijf, en een vrouwtje wat meer geelbruin. Deze zit er tussenin vind ik, een beetje androgyn type?

Juffers zijn er vreselijk veel, en volgens mij zijn het steeds weer houtpantserjuffers. Deze foto vond ik wel aardig gelukt, dus daarom toch maar weer: de houtpantserjuffer.

houtpantserjuffer

Het heeft niets met de libellen te maken, meer met de ‘en zo’… Mijn insectenhotelletje heeft weer andere gasten dan een paar maanden geleden. De gaatjes zijn nu gevuld met geel/grijze glanzende bolletjes. Ik weet niet of deze kleine bezoeker ingecheckt heeft of alleen even kijkt…

insectenhotel

Ik weet wel dat ik volgend jaar parkeerstokjes in de tuin zet voor de libellen, en een gróót insectenhotel maak!