Het is moeilijk uit te leggen. Ook aan mezelf. Ik moet door! Actie! Oplossen! Maar eigenlijk is het logisch, iedere goedwerkende motor kan oververhit raken als ‘ie altijd maar doordraait. Er moet een golfbeweging zijn, een ritme, opwarmen en afkoelen, spanning en rust, of inspanning en ontspanning. Zoals een cheetah zich slapend oplaadt voor een supersprint om een maaltje te bemachtigen, en daarna weer uitrust. En toch heb ik het gevoel dat ik verantwoording moet afleggen als ik even geen concreet resultaat ‘oplever’. Maar echt, ik heb ook een rustpauze nodig in mijn hoofd!

MA

Japanners hebben altijd van die wijsheden. ‘MA’ is er zo eentje. Wij hebben er geen term voor. Maar je zou het kunnen beschrijven als ‘tussenruimte’. Ruimte in plaats, maar ook in tijd. Vanuit de gedachte dat alles bestaat door de ruimte ertussen. Zoals een huis bestaat uit muren en kamers, of muziek bestaat uit geluiden en stilte. Het originele karakter bestond uit het karakter voor ‘maan’ (月) en voor ‘poort’ (門), de lichtval van de maan door de ruimte van de poort symboliserend. Er is heel veel over te lezen, waar ‘MA’ voor kan staan, interpretaties, toepassingen, heel interessant. Zoals het bekende Japanse minimalisme.

‘Japanese believe that beauty dwells within us – not so much about what we see, but more about how we see it. And how we see it, reflects the beauty that resides within us. “Beauty is an awareness of the mind”, Agnes Martin once said.’ (bron: https://www.numeroventi.it/enka-and-japanese-hidden-beauty/ )

Ook kan ‘MA’ staan voor: een periode van ‘niet weten’, waarin je allerlei processen doorloopt, nog niet zeker waar het op uit zal komen. Een periode van bezinning, van zoeken. Of voor een moment van meditatie, van pauzes tussen gedachten laten vallen, van stilte in je hoofd.

MA is an emptiness full of possibilities, like a promise yet to be fulfilled

‘Where there is clutter, even valuable things lose their value. Where there is too much, nothing stands out. A total lack of clutter, MA is like a holder within which things can exist, stand out and have meaning.

Na deze prachtige wijze uitspraken hou ik het hierbij. Even rust. Creëren door stilte. Alleen ademen.