Nou doe ik zo mijn best om lief te zijn voor de vogels, met allerlei vogelvoertjes, schuilhuisjes en nestkastjes, maar dat is helaas niet wederzijds. Er zit weer zo’n ondankbare eigenwijze dondersteen mijn kostbare huisje te slopen.
In het voorjaar is het al vaker gebeurd: een potentiële gast die er op los timmert en daarbij het schitterende dure huisje sloopt. Tot nog toe was dat vooral aan de binnenkant. Ik heb geen idee waarom ze dat doen, maar ik ben altijd blij als ze uiteindelijk komen nestelen en ik de jongen kan zien uitvliegen. Dat maakt veel alles goed. Ik zou alleen liever hebben dat ze één van de goedkope schuilhuisjes en nestkastjes in de tuin uitkiezen om erop los te hakken.
Maar nu is het dus midden in de winter. Nog lang geen nesteltijd. Steeds weer hoor ik een hard kloppend geluid. Zit er een koolmees te hakken. Aan de buitenkant. Hij heeft al een heel stuk boeiboord gesloopt. Echt, ik snap er niks van. Wie molt er nou op deze manier z’n eigen huis? Of is het jaloezie? Heeft ie zelf ergens anders een stulpje, en wil ie geen concurrentie? Ik zou het zo graag willen weten… waarom?!?
5 februari 2024 op 09:54
Ach, dat mooie Zweedse huisje! Ik weet wel dat het invlieggat vaak bewerkt wordt, maar het huisje zelf…… Er zullen toch geen beestjes zijn die ze pikken? Doe je zo je best:-)
5 februari 2024 op 17:07
Ja gek hè? Die binnenkant hadden ze al een ander jaar flink te pakken genomen, maar waarom nu de buitenkant eraan moet geloven, geen idee… Ze pikken inderdaad hier en daar langs de ramen van ons huis en zo wat beestjes, maar dit is echt rigoureus pikwerk!
4 februari 2024 op 19:26
Het is wel herkenbaar gedrag. Hier zit ook al jarenlang een koolmees die regelmatig zit te timmeren in het nestkastje of aan de buitenkant. Gelukkig hebben wij een robuust kastje dar wel tegen lijkt te kunnen.
4 februari 2024 op 20:24
Oh, dan heb je zéker een behoorlijk sterk nestkastje! Hier zijn zowel binnen als buiten al aardig wat spaanders gevallen….
4 februari 2024 op 08:33
Echt wel jammer van het huisje, maar ergens zal het toch te maken hebben met een of ander natuurlijk gedrag van de vogel hoor.
Fijne zondag en groetjes.
4 februari 2024 op 12:12
Je leest nergens een duidelijke verklaring van dit gedrag, alleen speculaties… zo jammer dat ze niet kunnen praten hè. Ik heb het maar te accepteren. Dank en jij ook!