Nou doe ik zo mijn best om lief te zijn voor de vogels, met allerlei vogelvoertjes, schuilhuisjes en nestkastjes, maar dat is helaas niet wederzijds. Er zit weer zo’n ondankbare eigenwijze dondersteen mijn kostbare huisje te slopen.

In het voorjaar is het al vaker gebeurd: een potentiële gast die er op los timmert en daarbij het schitterende dure huisje sloopt. Tot nog toe was dat vooral aan de binnenkant. Ik heb geen idee waarom ze dat doen, maar ik ben altijd blij als ze uiteindelijk komen nestelen en ik de jongen kan zien uitvliegen. Dat maakt veel alles goed. Ik zou alleen liever hebben dat ze één van de goedkope schuilhuisjes en nestkastjes in de tuin uitkiezen om erop los te hakken.

Maar nu is het dus midden in de winter. Nog lang geen nesteltijd. Steeds weer hoor ik een hard kloppend geluid. Zit er een koolmees te hakken. Aan de buitenkant. Hij heeft al een heel stuk boeiboord gesloopt. Echt, ik snap er niks van. Wie molt er nou op deze manier z’n eigen huis? Of is het jaloezie? Heeft ie zelf ergens anders een stulpje, en wil ie geen concurrentie? Ik zou het zo graag willen weten… waarom?!?

gesloopt vogelhuisje