Ik weet niet hoe je dat nou moet noemen in het Nederlands. En als je artist’s block vertaalt met kunstenaarsblok, dat klinkt echt niet, en het lijkt ook gelijk zo hoogdravend. Ik, een kunstenaar? Ik teken gewoon een beetje. Omdat ik het leuk vind.

Leuk, totdat ik gewoon maar niet kan beginnen aan iets nieuws. Ik struin mijn eigen albums èn het web af, op zoek naar mooie referentiefoto’s. Die dan? Of die? Maar sinds ik m’n lynx in pastel af heb, durf ik nergens meer aan te beginnen. Het moet niet wéér een katachtig beest zijn met prachtige ogen. Misschien zelfs ook niet wéér pastel. Maar de ene foto is te licht, de andere te donker, te flets, te weinig kleuren, het onderwerp te klein, ik kom er gewoon niet uit. Ga ik in grafietpotlood werken, in kleurpotlood, of toch weer in pastelpotlood? Wil ik zwart papier, of wit, of gekleurd? Stroef of glad? Dat is allemaal medebepalend voor het te behalen detailniveau. Ik blader en blader. Zucht. Te moeilijk. Te moeilijk.

Ik heb vorig jaar een klein A5 blokje zwart papier gekocht, om eens uit te proberen. Dat schiet me ineens te binnen. Als ik mezelf nu eens dwing om daar iets op te tekenen? Dat is per velletje een stuk goedkoper dan m’n Pastelmat of Bristol smooth. En lekker klein. Dus als ik nou eens mezelf hooguit een kwartier geef? En het heel simpel en klein en snel houd? Wat kan me dan nog weerhouden? En op zwart papier, kan ik gelijk m’n nieuwe Derwent white tinted charcoal uitproberen.

Ik denk bij wit op zwart aan een zwaan. Een plaatje is zó – nou ja zo, eerst even kritisch schiften – gevonden op pixabay.com. En nu maar krassen.

Uiteindelijk kan ik het niet laten om een rood streepje te tekenen bij wijze van snavel, en de schaduw op de hals en staart een beetje bij te kleuren met blauw en beige. Maar meer gebruik ik niet, nee, we gaan géén details doen!

Het is een vreemde uitdaging, maar het heeft z’n effect. Ik besluit vrij snel om weer eens een kleurpotloodtekening te doen, op wit Bristol smooth, waarbij ik de donkere achtergrond zèlf moet maken. En omdat het geholpen heeft, laat ik hier gewoon mijn 10-minuten-zwaan zien. Zonder details.

tekening zwaan