Jazeker! Tot ik naar buiten kijk en denk: ander keertje…

Hardlopen durf ik het niet te noemen, mijn tempo ligt niet hoog, en de afstand ligt meestal zo rond de 8 kilometer. Ik heb het jaren geprobeerd uit te bouwen, achter mijn marathonlopende partner aan, maar heb zo veel blessures gekregen dat ik me erbij neerleg. Ik ben er niet voor gemaakt en zal nooit ook maar een halve marathon lopen. Deze afstand, dit tempo, dit is wat ik kan volhouden en meer hoeft niet. Niet meer.

Tja, en als je dan niet zo’n beest bent, dan is het soms lastig om jezelf te motiveren om de deur uit te gaan. Zeker als ook nog koud en nat is. Daarom heb ik 7 redenen bedacht om mijn hardloopschoenen aan te trekken! Een aantal zijn er altijd wel van toepassing…

1. Je maakt je hoofd lekker leeg. Als je buiten om je heen kijkt kun je zomaar ineens je hoofd leeg hebben. Als je te veel aan het denken slaat, versnel je je pas even, dan gaat je focus vanzelf naar je lijf. En dan weer kijken hoeveel verschillende plantjes en beestjes je langs de weg ziet. Of hoe de wolken er vandaag uit zien.

2. Gratis denktijd. Je kunt je loopje ook juist gebruiken om wèl lekker een eind weg te denken. Soms kom je ineens op hele nieuwe gedachten.

3. Je geeft je lijf een kadootje. Als je veel achter een buro zit, raken je spieren en gewrichten verstijfd. De doorbloeding is minder bij een statische houding. Een eenzijdige belasting zorgt voor slijtage en klachten. Beweging geeft je lijf een kadootje met aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Ook je organen zijn blij met de extra doorbloeding.

4. Je verbetert je celstofwisseling. Voor mij is het een extra beloning dat ik minder insuline nodig heb (zie mijn blogpost Hoezo diabetes?). Een teken dat bewegen gezond is, mijn lijf pruttelt efficiënter en kan met minder hulpmiddelen toe.

5. Het is goed voor je humeur. Ook al zie je er misschien tegenop, als je eenmaal loopt voel je je beter. Met de juiste inspanning – een ‘comfortabele uitdaging’ – push je je lichaam om allerlei feel-good hersenchemicaliën te produceren, de ‘runner’s high’. Het schijnt dat vooral in de ochtend de hoeveelheid endocannabinoïden enkele malen hoger is dan in de avond. Misschien dat ik daarom een loopje meteen na het opstaan het fijnste vind!

6. Je krijgt extra daglicht. Zelfs als het bewolkt is, krijg je buiten vele malen meer licht op je netvlies, wat weer een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand. Bovendien heb je het snel warm als je hardloopt, dus je kunt de bleke armpjes en beentjes makkelijk blootstellen aan wat zonlicht – goed voor de aanmaak van vitamine D.

7. Je kunt trots op jezelf zijn. Ook al lopen je kennissen veel verder en sneller, juist als je geen talent hebt ben je die complimenten waard! Zeg het dus meerdere keren tegen jezelf, desnoods hardop: Goed zeg! Dat heb je toch maar weer gedaan! Goed gelopen!

Dit lijstje heb ik trouwens vanmorgen bedacht tijdens het joggen 🙂