Het is weer Wereld Diabetes Dag, 14 november. Er zijn nogal wat “Wereld Blablabla”-dagen, de één nog absurder dan de ander… maar sommige daarvan hebben echt wel een serieuze reden.

Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip vragen voor diabetes. De datum 14 november is gekozen omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.”

bron: Diabetesfonds

Het RTL-nieuws kondigt het item aan met: “Meer kinderen met diabetes”. De woorden ‘type 2’ worden alleen uitgesproken in de allereerste zin, slechts op te merken door een oplettende luisteraar. Want, laten we wel wezen, wie weet er nou wat er allemaal onder ‘diabetes’ valt? Allerlei varianten binnen type 1, of binnen type 2, type 3, LADA, MODY, MIDD… Ik wist er ook geen bal van, tot ik zelf doodziek werd…

Suikerziekte. Iets met suiker. Tja, ik snap best dat het journaal zich er niet voor leent om de ingewikkelde ziektes die onder de term ‘diabetes’ vallen uit te leggen, dat is te veel gevraagd. Maar het is wel erg jammer dat stereotype vooroordelen en misvattingen door de wijze van berichtgeving worden versterkt.

Kinderartsen zien meer kinderen met diabetes en zijn bezorgd” is de vooraankondiging van het item. Er wordt een infusieset in een kinderbuikje getoond, en een insulinepomp. In de eerste zin wordt aangegeven dat er steeds meer kinderen worden gediagnosticeerd met diabetes type 2. De titel onderaan het scherm kopt: “Artsen bezorgd over diabetes bij kinderen”. De nieuwslezer gaat verder: “Eén op de acht kinderen heeft overgewicht en het risico om diabetes te krijgen is dan enorm groot. Voorheen werd de ziekte ouderdomsziekte genoemd, kwam dus amper voor bij kinderen en jongeren,…”. In beeld wederom insulinepompen en insulinespuiten. Voor iemand met diabetes horen die middelen toch voornamelijk bij de symptoombehandeling van type 1, waarbij je alvleesklier door een autoimmuunreactie is gestopt met het produceren van het hormoon insuline.

Het is lastig, kun je van nieuwsmakers verwachten dat ze steeds de volledige aanduiding ‘diabetes type 2’ gebruiken? En dat de getoonde beelden erbij kloppen? Waarschijnlijk niet. Het is gewoon pech hebben, dat verschillende ziektes dezelfde naam hebben. Er zijn zo veel soorten diabetes… Als ik de mijne kon inruilen voor ‘type 2’ zou ik gelijk tekenen, en proberen om er in no time vanaf te komen… wat helaas echt niet kan bij ‘type 1’…

Ik ben het trouwens helemaal eens met de constatering dat er veel te veel aanbod aan ongezond eten is, en veel te veel reclame voor ongezonde producten! Dit draagt er natuurlijk aan bij dat kinderen – en volwassenen – meer in de verleiding komen tot een ongezonde levensstijl, terwijl er ook nog eens flink geld aan wordt verdiend. Dat is beslist een goed punt in het nieuwsitem.

Wat ik zelf zou wensen, is dat er op zo’n dag een beetje aandacht zou zijn voor de misverstanden rondom diabetes. En waarom dan? Er zijn toch enorm veel mensen die een ziekte hebben waar anderen weinig van weten? Tja… het verschil zit ‘m voor mij in het onbewuste ‘oordeel’. Niemand zal zeggen dat iemand met MS dat aan zichzelf te danken heeft. Maar mensen met diabetes – welk type dan ook – krijgen regelmatig te maken met vooroordelen. Het is al vervelend genoeg om autoimmuundiabetes te hebben, diabetes type 1, waarbij je alvleesklier de energieopname door het omzetten van koolhydraten niet meer kan uitvoeren. Ik denk dat iedereen die een ziekte heeft, af en toe twijfelt of ie dat aan zichzelf te danken heeft. En met zo’n autoimmuunziekte wil je het suggestieve commentaar van anderen daar nou niet bepaald nog bij hebben!

Om 8:40 meldt de RTL ticker tape: “Artsen bezorgd om toename kinderen met diabetes type 2” Hé? Zou er iemand opgelet hebben?

Gelukkig zijn er ook platforms waar je niets hoeft uit te leggen als je type 1 diabetes hebt. Kijk eens op de site van Diabetes+, vóór en door mensen met type 1 diabetes, als je benieuwd bent wat dat allemaal inhoudt…

En, iedereen, met of zonder wat voor type dan ook: een fijne dag vandaag!!!