Wat een heerlijk lenteweer! Ik kijk de plantjes zo’n beetje de grond uit, ik speur naar beestjes… wat valt er al te zien? In de conifeer spot ik, naast elkaar in de zon, twee schildwantsen. Twee? Dat gebeurt me niet vaak. Vooral niet, als ze van een verschillende soort lijken te zijn! Ik maak een fotootje en ga op m’n gemak op onderzoek.

schildwantsen
… daar zitten ze. Twéé. En NIET aan het paren…

Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar. Bruin. De ene is wat kleiner dan de andere. En ook, bij nadere beschouwing, toch iets anders van kleur. Sowieso heeft ie (of: ze?) bruinige voelsprieten. Het schild is vrij regelmatig van kleur, met een groene ondertoon. Het moet een groene schildwants zijn in winterkleed.

Maar dan die andere… De antennes zijn donker en hebben vanaf het derde segment een lichte ring. De kleur van het schild is wat moeilijk te bepalen. Ik mis de kenmerkende geblokte tekening van het connexivum van een grauwe schildwants, en de verspreide zwarte puntjes. De vorm van het halsschild geeft ook niet echt uitsluitsel. Kortom… ik weet het gewoon niet! Is dit toch een grauwe schildwants? Of niet?

Nu lees ik op wikipedia dat er best andere soorten schildwantsen op de geluiden en trillingen van een vrouwelijke groene schildwants af kunnen komen. Ook al heeft paring dan geen zin voor de instandhouding van de soort. En ze lijken ook geen aanstalten te maken, deze twee. Zitten gewoon heel chill naast elkaar.

Zou ze getrild hebben? En is hij nou óók een groene schildwants in winterkostuum? Of een grauwe?

Zitten ze superstomtoevallig net naast elkaar op een takje van het zonnetje te genieten? Hebben ze zich vergist met hun avances? Of zijn ze elkaars beste vriendjes? Zielverwantsen?

Dit soort belangrijke gedachten houden mij nou bezig. Nou ja, als het daar nou maar bij blijft, zou je zeggen… 😂