Iedere keer dat ik een verhaal tegenkom over het “uit-de-kast-komen-met-je-hoogbegaafdheid” heb ik tranen in mijn ogen. Waarom weet ik nu pas van het bestaan van al die lotgenoten? Die moeite hebben om geaccepteerd te worden door leidinggevenden, en zo graag zouden mogen doen waar ze goed in zijn? Die zo graag iets willen bijdragen, maar niet in het geijkte verwachtingspatroon passen?

Waarom is het zo moeilijk om elkaar te vinden? Het is toch ook wel eens fijn om een statistiek te zijn in plaats van te denken dat je van Mars komt of zo. Gedeelde smart kan echt halve smart zijn, ik denk dat we elkaar zo veel kunnen helpen en leren… Ik heb ook zo’n soort droom, dat we de wereld kunnen veranderen als je alle capaciteiten van iedereen aan elkaar koppelt. Een utopie, waarin alles efficiënt en duurzaam en rechtvaardig en zonder politiek gekonkel of wereldvernietigende zelfverrijking in een prachtige balans komt, zoals de natuur van nature is: groei en destructie in evenwicht. Oef, die komt er zwaar uit… Was even een wanhopig heb-jij-dat-nou-ook-momentje.

Ok, nu de realiteit. Wat kunnen we ermee? Kunnen we onze talenten bundelen tot iets ongelooflijks? Of zijn we te verschillend? Moeten we allemaal in therapie? Het is deze week “Week van de hoogbegaafdheid”, wat brengt dit ons? Kunnen we leren omgaan met een omgeving die het meestal anders ziet? Wordt de omgeving ooit toleranter? Zijn er bedrijven, leidinggevenden, HR-managers, die de vóórdelen belangrijker vinden en zich niet bedreigd voelen?

Ik heb nog geen antwoorden, zo slim ben ik dus niet. Ik zoek mijn weg nog. Bijvoorbeeld door te lezen, voor het eerst naar een HB-café avond te gaan, erover te schrijven hier. Op zoek naar herkenning, om de pijn en frustratie te verzachten, om het onbegrip niet te persoonlijk op te vatten. De volgende stap is de zoektocht naar de omgeving waarop “mijn manier” aansluit. Waar ik mag geven. Gewóón mag zijn. Hoe doen anderen het? Waar zit jij? Hoe past dat?

Laatst kwam ik het verhaal tegen van Bert Overbeek op jongebazen.nl. Gelukkig zijn sommige verhalen wèl ‘succesverhalen’.

Lees het artikel hier:

https://www.jongebazen.nl/verandermanagement/hoogbegaafdheid-een-persoonlijk-relaas