Het is dit jaar populairder dan ooit. Tja, als je dan toch achter je lockdowngeraniums zit, naar buiten starend met dat grauwe weer, kun je net zo goed iets nuttigs doen. Dus en masse geeft iedereen zich op voor De Nationale Tuinvogeltelling.

Ik zit regelmatig m’n tijd te verdoen met het spieden naar fladderend bezoek in m’n tuintje. Dus wat is er mooier dan een jaarlijks terugkerende legitieme reden om een half uur voor het raam te zitten… Blocnote in de aanslag. En natuurlijk zeer goed voorbereid. Van tevoren nog eens uitgebreid de verschillen bestudeerd tussen allerlei op elkaar lijkende vogeltjes. Zo lijkt het groenling vrouwtje best op de gewone vinkvrouw. Of de matkop op de glanskop en de zwartkop.

vinken
en het valt nog best tegen soms, in de ochtendschemering… een vinkenpaar…
pimpelmees
kijk, dat is wel weer duidelijk een pimpelmeesje…

Vervolgens maak ik een lijst, op alfabet, van alle vogels die ik normaal gesproken wel eens zie in de tuin. Al die ‘gewone’ vogels… dat zijn er toch nog bèst wel wat! En, dan de instructie aan manlief nog. Want die wil ook wel een keertje meedoen. En dat komt goed uit, want ons tuintje ligt een beetje vreemd om-een-hoekje en is niet het makkelijkste om te overzien. We spreken af dat we steeds hardop roepen wat we zien, ieder aan een eigen kant.

Natuurlijk begin ik pas met ‘het’ half uurtje als ik een vogeltje zie dat ik er per sé op wil hebben…😁 Dus als meneer en mevrouw vink verschijnen, begint de lol. Drie koolmezen! Oh nee twee koolmezen en een pimpelmees! Ja ik ook twee hier! Oh die ene vliegt naar jou! Ja ik heb er hier nu drie! Enzovoorts. We liggen in een deuk. Ik heb natuurlijk flink wat lekkers in de tuin gehangen en gestrooid, dus het lijkt op bepaalde momenten wel een complete feeding frenzy!

Van de pakweg 20 vogelsoorten die ik vooraf op m’n lijstje heb gezet, zien we er uiteindelijk in een half uurtje toch 10! Niet slecht, vind ik zelf, voor de Randstad. Een paar vogels waar ik stiekem op hoopte komen vandaag niet te voorschijn. Maar per verrassing – ik heb ze al zo’n tijd niet gezien dat ik ze vergeten was – landen er opeens twee staartmeesjes! Prachtig, en zulke verrassingen zorgen meteen voor een enorme grijns. Gratis en voor niks.

Zondag ga ik nog eens tellen, en daarna vul ik pas één van de twee resultaten in. De leukste. Of is dat cheating? *

Ondertussen bedenk ik, hoe goed het uitkomt, deze telling. Het wordt komende week wat kouder, misschien zelfs een paar nachten vorst. Kunnen ze zich deze drie dagen helemaal volvreten in al die tuinen van die elkaar beconcurrerende tellers…😂🤣😂

En bovendien zijn er ook nog andere bezoekers die er een graantje van meepikken… superschattig, dat wel. Maar, ik weet nog niet of ik daar zo blij mee moet zijn…

muis

*Update: neenee, ik vul toch gewoon de eerste telling in. Ondanks het feit dat daar meerdere merels, vinken, turkse tortels en ons winterkoninkje in ontbraken…

vink