Ik ben gek op dieren. Honden zijn leuk. Althans, de meeste. Katten ook. Maar in m’n tuin baal ik er soms van. Zit ik met m’n handen in de poep als ik voor m’n plantjes aan het zorgen ben, of m’n jonge aanplant is omgewoeld door enthousiaste hondenpoten… Hoe hou je ze buiten?!

Ik heb zo’n ‘open’ tuin, geen heg, geen schutting, en dat wil ik zo houden. Ik geniet van het uitzicht en de zonsopgang boven de horizon. Kinderen die je tuin in rennen om hun bal te pakken zijn hier nauwelijks meer; ze zijn inmiddels al wat groter en zeg nou zelf – die zitten meer op hun smartphone… Maar dat open karakter betekent wel dat er van alles aan buurthuisdieren gebruik maakt van je tuin als speel- of poepplaats.

Ik heb al van alles geprobeerd. Natuurvriendelijk moet het wel zijn, ik ga geen chemische zooi gebruiken. Gewoon ouderwetse middelen zoals:

  • Plantjes met een geurtje – moderne huisdieren hebben denk ik geen reuk, als ik het effect zie (geen dus)
  • Koffiedik – is wat bewerkelijk met cupjes, maar ook met filterkoffie had ik vooral zelf de zooi ervan (zelfs mijn mieren hebben er geen probleem mee)
  • Gemalen pepertjes – geen idee of het tijdelijk geholpen heeft, aangezien een paar regenbuien het weggespoeld hebben
  • Satéprikkers – ziet er niet uit en je hebt er zelf ook last van
  • Cacaodoppen – ook hiervoor geldt: de moderne kat houdt kennelijk van chocoladelucht of ruikt het helemaal niet, en vindt het prima aanvoelen (en mijn slakken ook)

Zo’n kat komt natuurlijk overal langs. En ook ‘s nachts. En ik ga niet de hele nacht op de loer liggen met de tuinslang.

Die honden, dat is een ander verhaal. Volgens mij zijn die gewoon een beetje lomp aan het rondgalopperen en schieten dan tussen de struiken door en hé! Wat leuk hier! Even hier kijken, daar snuffelen… spannend! En… oh! Ik moet poepen! Daar komt geen voorzichtigheid aan te pas. Om een hond tegen te houden is een hekje waarschijnlijk genoeg, maar dat vind ik dus niet mooi.

Ik ben aan het zoeken geweest naar een heel dun draadhekje of zo, maar vind het toch allemaal te lelijk. Een schrikdraad, dat zou ik eigenlijk moeten hebben… Het idee van een draad, hmm, misschien niet zo gek? Het lijkt raar, zo’n hond kan er toch gewoon overheen stappen… Maar ik ga het toch proberen!

Afijn, van dat groene binddraad genomen, en zo’n 40 cm boven de grond gespannen langs de buitenrand van de tuin, van boompje naar struikje naar boompje. En nog even wat snoeien, ik ben er nu toch… Hoor ik iemand z’n hond terugroepen. En nog eens. En nog eens. Het gegaloppeer komt dichterbij. Ik kijk op en zie nog net de hondenkont abrupt tot stilstand komen. Hij maakt een kwartdraai en draaft, ietwat verbouwereerd, verder langs de achterkant van mijn tuin. Bingo! Het werkt!!!

Hij jankte niet of zo, dus hij zal zich geen pijn gedaan hebben. Maar mijn inschatting dat een hond waarschijnlijk niet op het idee komt om eroverheen te springen klopte dus, ha!

Nu nog iets verzinnen tegen die poepende katten…