Het milieu, we maken er een zooitje van. We maken de aarde op en laten één grote afvalberg achter. Alles draait om geld, economie, macht. Hier en daar proberen helden iets te redden, zoals Boyan Slat met The Ocean Cleanup, al zit het hem niet mee. Zo’n droom heb ik ook stiekem, om iets geniaals te bedenken waarmee de natuur van ons gered wordt! Maar ondertussen… leef ik ook gewoon in westers comfort. Ik schaam me er een beetje voor terwijl ik zo over het milieu inzit, maar ik heb een auto (met zuinige motor, dat wel, en ik rijd rustig 😉 ), ik ga graag op vakantie naar vliegbestemmingen, en ga zo maar door. Een zero waste leven zou ik sowieso nooit halen vanwege m’n diabetes type 1, wat een rotzooi geeft dat! Naalden, strips, sensors, insuline, alles zit verpakt en beschermd in plastic.

En toch zouden we met z’n allen iets zuiniger kunnen zijn op onze aarde. Gewoon, geen overdreven dingen meer doen, niet altijd bezig zijn met geld verdienen en meer is beter (fabrikanten, politici, aandeelhouders, directeuren, lezen jullie mee?). Hm, lekker idealistisch… Wat kan ik nou zelf supersimpel gewoon doen en doe ik ook echt? Wat zou ik meer moeten doen? Of het nou echt helpt of niet, al is het maar om je er bewust van te zijn? Ik maak even een lijstje voor mezelf.

 1. In huis heb ik LED lampjes waar het maar kan. Is best te doen, hoeft niet ongezellig te zijn, een kwestie van lampen kiezen van bijvoorbeeld melkglas. Vooral de TL-buis vervanger in de garage is handig: niet meer dat geknipper voordat ‘ie aan is. Je doet ‘m dus ook altijd weer uit als je wegloopt.
 2. Zogauw een apparaat is opgeladen haal ik de oplader uit het stopcontact, en apparaten die standaard op standby staan doe ik in een stekkerblok met schakelaar zodat ze gemakkelijk uitgezet kunnen worden.
 3. De was draai ik koud.
 4. De douche zet ik zachter (of zelfs uit in de zomer) als ik mijn haar inzeep of ontwar. Ik heb een poosje koud gedoucht, dat was best lekker, maar ik moet zeggen dat me dat alleen lukt als ik fit en pijnvrij ben. Ik moet er nu even niet aan denken… Wat is warm water toch een heerlijke luxe.
 5. Ik drink kraanwater in plaats van frisdrank of flessenwater, scheelt ook weer een hoop verpakkingen. In het buitenland kopen we als het even kan een 5 of 10 liter fles water en vullen daar onze flesjes mee.
 6. Ik eet wel vlees, maar dat hoeft niet elke dag. Ik probeer af te wisselen met vlees en kip, vis, ei, kaas en noten, en ik hoop dat die Beter Leven sterren en zo ook echt iets betekenen…
 7. Ik koop het liefste groenten en fruit van het seizoen, en ook uit de buurt. Vaak ook lekkerder dan na een transport over de halve wereld.
 8. Ik heb altijd overal opvouwtasjes zitten of een rugzakje. Een plastic tas voor je boodschappen is echt achterhaald!
 9. Voor spulletjes die in de winkel in een zakje moeten ben ik nog aan het zoeken. Ik wil eigenlijk een eigen zakje maken voor het brood (gebruikte broodzakjes bewaar ik wel weer voor m’n zelfgebakken brood). Groente en fruit bij de supermarkt moet altijd bij de kassa worden afgewogen, dus daar ben ik nog even over aan het denken. Misschien is hier iets te vinden http://www.hetzerowasteproject.nl/2018/05/welke-bulkzakjes-groentezakjes-en.html of https://www.levenzonderafval.com/c-4601816/netjes-broodzakken-tasjes/
 10. In de winter verwarm ik alleen de woonkamer en de badkamer, tot 19° of 20° en doe een lekker vest aan of een fleece dekentje over me heen. Als ik de oven gebruikt heb laat ik ‘m daarna open staan.
 11. Als ik iets uit de vriezer haal, ontdooi ik het in de koelkast – en, ahum… ik zou m’n vriezer vaker moeten ontdooien…
 12. Ik kies voor de versie zonder gekleurde printjes en liefst zonder bleek als ik bijvoorbeeld toilet- en keukenpapier koop. En de losse in plaats van de in een plastic bak verpakte dingen.
 13. Ik haal m’n droge kruiden bij de toko in grote verpakkingen en vul m’n potjes steeds bij.
 14. Ik neem m’n eigen koffiemok mee zodat ik geen plastic of papieren bekertje hoef.
 15. Ik heb als ik onderweg ben of op vakantie een Spork bij me zodat ik geen plastic bestek hoef.
 16. Ik wilde een coraball kopen, maar heb nu zoveel negatieve kanttekeningen daarover gelezen… lastig te beoordelen of je daar nou goed aan doet. Daar moet ik een andere oplossing voor verzinnen.
 17. Ik neem de fiets of loop als het even kan, is nog gezond ook.
 18. Ik ben overal zuinig mee. Als ik toch iets moet weggooien wat in de verste verte bruikbaar kan zijn, gaat het naar de spullenhulp!
 19. Ik heb geen kinderen… Daar troost ik mezelf soms mee, dat scheelt een heleboel waste, al in één generatie 😛

Al met al ben ik dus nog niet echt de wereld aan te redden, tot mijn eigen teleurstelling… Maar beter iets dan niets zullen we maar zeggen. Het is wel goed om af en toe concreet na te denken over hoe je dagelijks met dingen omgaat, en niet alleen verdrietig te worden van de afstervende koraalriffen, plasticsoep en vernietigde oerbossen. Gaandeweg bedenk je weer andere dingen die je zou kunnen doen in je ‘gewone’ leventje. Surfend op internet kom je ook allerlei tips tegen, en inspirerende voorbeelden, al blijft het blijft wel opletten – sommige ideeën doen meer kwaad dan goed. En intussen blijf ik wèl dromen over dat geniale idee…