Het is nog niet eens ècht winter; dat is het over een paar dagen pas, wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Om precies te zijn is dat op 22 december 2019 om 04:19. Wat betreft de temperatuur is het ook nog niet echt winter te noemen, we zitten zelfs in de dubbele cijfers! Maar ik vind het kil en somber. En de echte winter moet nog komen…

Ik ben zo graag buiten en daar heb ik nu behoorlijk moeite mee. Het is echt zoeken naar een moment om te gaan hardlopen of een klusje buiten te doen, het regent zo veel en het waait hard. Tegelijkertijd is het ‘zachte’ weer ook een teken aan de wand: het klimaat verandert, en daar zijn we zelf deels schuldig aan… Ik word er allemaal niet bepaald vrolijk van. Tijd dus voor een beetje omdenken! Waar kan ik mezelf eens mee opbeuren? Eens even denken…

  1. Het is zo lang donker… maar dat verandert vanaf volgende week weer! De dagen worden weer langer, we krijgen iedere dag weer ietsje meer licht!
  2. De lichtjes die in deze tijd overal hangen – gelukkig tegenwoordig vooral zuinige led-lichtjes – maken het wel gezellig en sfeervol…
  3. Als het guur weer is ‘moet’ je wat minder van jezelf, een aantal activiteiten vallen weg, je bent gewoon even thuis, binnen. Kom je eindelijk eens toe aan dat klusje of die hobby binnenshuis… 😉
  4. In de winter ‘mag’ je weer heel dankbaar de vogeltjes voeren! Ze komen iedere dag, vaste prik, even wat halen.
  5. De zachte temperaturen, dat is weliswaar wennen voor de natuur, maar die is soms ook veranderlijk en flexibel. Alles blijft langer groen en groeit langer door, waardoor de boel er nu nog levendig uitziet. Als het zacht blijft, betekent minder doodvriezende insecten soms een plaag, maar ook weer veel te eten voor de vogeltjes straks. Aangezien het niet zo goed gaat met de insecten en de bijen hoop ik dat een zachte winter ook voordelen kan hebben voor de natuur.
  6. Het zachte weer betekent dat ik nog geen banden hoef te wisselen 😀 . Je zou zeggen dat dat sowieso niet noodzakelijk is in Nederland, maar mijn erf loopt af dus als het ijzelt kan mijn auto zomaar ineens ergens anders staan. Winterbanden zijn dan wel fijn.
  7. Als de winter echt dóórzet is het wel weer leuk: ijs, sneeuw – en dan liefst ook nog met een blauwe lucht – dat voelt verfrissend. Even goed warm aankleden, en naar buiten!
  8. Thuiskomen is ook altijd extra fijn als het buiten koud en guur is. En dan een zacht fleecedekentje over je heen op de bank, mmmm!
  9. Zelfs zonder een winterse blauwe lucht heeft sneeuw iets kalmerends. In Nederland is het meestal grijs weer als het sneeuwt, maar alles vertraagt dan een beetje vind ik. Mensen doen alles bedachtzamer, er is minder verkeer, het lijkt wel alsof men zich ‘overgeeft’ aan de grillen van de natuur. Zoals in veel landen, eigenlijk, waar het vaker sneeuwt.
  10. Ik vind het heerlijk om in de zomer lekker met blote beentjes rond te lopen, maar… het is ook héérlijk om een lekker dik fluffy vest aan te kunnen, een muts op je hoofd, wanten, dik gevoerde laarzen en een dikke winterjas… snug!

Laat de winter maar komen! Ik heb er gewoon zin in gekregen 😉