Ze schieten spreekwoordelijk de grond uit… Wat ziet iedereen toch een prachtige paddenstoelen overal! Op Twitter komen allerlei schitterende foto’s voorbij. En ook hele weirde, van zwammetjes en schimmels en dingen die ik nog nooit eerder gezien heb. Of althans niet herkend heb als paddenstoel. Ik heb ook zin om paddenstoelen te gaan zoeken! In de tuin staat eigenlijk maar één soort, dus ik moet de boer op.

Eerst bestudeer ik de berm in de buurt. En het ienieminibosje dat ik tegenkom bij het joggen. Ik zie weinig paddenstoelachtigs… Ik kom in eerste instantie niet verder dan een paar foto’s.

Zo kom ik verschillende fasen tegen van de geschubde inktzwam:

Dat is makkelijk determineren: het plooirokje!

plooirokje

Deze vormen vond ik wel apart, van een jonge en een wat oudere paddenstoel, welke het zijn weet ik niet precies…

En dan zie ik nog een aantal enorme brede platte dingen, weer geen idee…

En dan loop ik afgelopen weekend op de Sallandse Heuvelrug. Dat is even wat anders! Waar je ook kijkt: paddenstoelen! Hele grote, piepkleine, allerlei elfenbankjes, minibankjes en reuzenbankjes, en dan zie ik er waarschijnlijk nog gigantisch veel over het hoofd! Het is dan ook een uitdaging om tijdens het wandelen foto’s te maken en toch nog vóór donker thuis te komen…😂

Het zijn uiteindelijk zoveel foto’s en ik vind alles interessant, als nieuweling op het paddenstoelenfront, dus ik maak er maar een serie van!

In deel 1: de bankjes en zo! Alles wat ik eruit vind zien als een soort van elfenbankje, of misschien in de verte familie daarvan?!

Nou fotografeer ik gewoon met mijn telefoon of mijn compactcameraatje (een Panasonic DMC-TZ70), maar ik kwam (achteraf natuurlijk 😉 ) deze praktische webpagina tegen met tips om paddenstoelen te fotograferen. Leuk voor de volgende keer.

Maar eerst nog deel 2 en 3 met nog meer paddenstoelen van de Sallandse Heuvelrug!