De derde fotoserie uit de wereld van de fungi. Oftewel paddenstoelen, schimmels, zwammen en meer. Net als de foto’s in deel 2 zijn deze allemaal gemaakt op de Sallandse Heuvelrug.

Afgelopen week heb ik heel wat tijd gespendeerd aan het determineren, wat lang niet altijd gelukt is. Maar ik heb intussen wel veel gelezen en ben dus iets wijzer geworden wat paddenstoelen betreft.

Schimmels of zwammen, wetenschappelijke naam: Fungi (ook wel Myceteae) zijn eukaryotische organismen die het rijk van de Fungi vormen. Ze bestaan uit cellen met een of soms twee celkernen, mitochondriën en een cytoskelet, maar in tegenstelling tot dieren, waarvan ze de zustergroep vormen, hebben schimmels vaak celwanden.

Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen alsook eencellige organismen zoals gisten. Het wetenschappelijk onderzoek naar schimmels heet mycologie.

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten van schimmels (zwammen). Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden (hyfen).

Veel schimmels leven in mutualistische symbiose met planten in de vorm van een mycorrhiza (een samenlevingsvorm via de wortels), door bijvoorbeeld voor bomen mineralen te absorberen en in ruil daarvoor suikers terug te krijgen voor hun eigen voeding. Op deze wijze verhogen schimmels de biodiversiteit, omdat de planten kunnen overleven in moeilijkere omstandigheden.

Paddenstoelen als zwavelkopjes, inktzwammen, oesterzwammen en elfenbankjes voeden zich met afstervend hout en tasten geen gezond hout aan. Ook grondpaddenstoelen leven van afgestorven materiaal. Enkele soorten zoals het meniezwammetje en de honingzwam, kunnen ook levend hout aantasten.

(Bron: Wikipedia)

Ik ben wel nieuwsgierig wat ik allemaal tegenkom als ik volgende keer weer in een ander bos op jacht ga naar paddenstoelen, in weer een ander deel van het land. Zouden er dan weer hele andere paddenstoelen groeien?

Okay, hier de plaatjes! Ik begin met de amethistzwam – denk ik?

stinkzwam
de beruchte grote stinkzwam, met zijn charmante vorm…
omgekrulde paddenstoel
deze boleetachtige paddenstoel kan maar niet besluiten welke kant hij op moet groeien… dan maar in een rondje!
cantharel of elzenkrulzoom?
cantharel? of elzenkrulzoom?
zwart en witte paddenstoelen
zwart geworden paddenstoeltjes naast spierwitte
struik met zwammen
ik dacht even dat er een poedel lag… maar het is een hele struik zwammetjes!
soort korstmos
dit lijkt toch op één of andere soort korstmos…
paddenstoelen gezin
een heel gezin
paddenstoel
een… ehm…
paddenstoel met water
met buitenzwembad!
mycena spec
piepkleine mycena spec, daar moet je echt even voor op je knieën

leuke bolletjes, maar wat voor..?

paddenstoel

Bij het determineren – onder andere met behulp van soortenbank.nl – krijg ik het gevoel dat ik veel vaker een foto had moeten maken! Ik heb zo veel meer soorten gezien dan deze fotoserie… En waarschijnlijk heb ik er ook zo veel over het hoofd gezien, niet eens wetende dat het een fungus was!

Maar goed, al met al niet slecht voor een beginner, vind ik zelf. Waarmee ik bedoel dat ik best tevreden ben. Voor nog veel mooiere foto’s kijk ik regelmatig op dit leuke blog: https://erikdepee.wordpress.com/author/erikdepee/ . Maar ja die laadt dan ook langzamer hè😂🤣😂

En ik schrijf het lekker nog één keer op de oude manier: paddestoelen!

Hè, dat lucht op…