Eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar beestjes om te fotograferen. Maar van het één rol ik in het ander. Ik zit op mijn knieën met een schaar bij de lavendel, in een poging om deze hier en daar te kortwieken. Dat schijnt twee keer per jaar te moeten, waarvan één keer in september na de bloei. En dat stel ik steeds uit, omdat er nog steeds hier en daar mooie paarse bloemetjes in zitten. Vandaag besluit ik om toch maar eens – tussen de buien door – te gaan knippen. En dan valt plotseling mijn oog op een prachtig kevertje.

Die moet ik natuurlijk opzoeken, wat een mooie! Het blijkt een rozemarijngoudhaantje. En hij is niet van hier.

Net als bij de lieveheersbeestjes, slaat mijn opgetogenheid enigszins om in onrust. Het is een uitheemse exoot uit Zuid-Europa, een invasief kevertje, zonder natuurlijk vijanden. En hij is gek op rozemarijn. En tijm, citroenmelisse en salie. En lavendel.

Oeps. Dat was niet de bedoeling, dat m’n kruiden eraan gaan… Ik ga gauw terug de tuin in, op onderzoek. En ja hoor, ze zitten zich lekker te goed te doen aan mijn rozemarijn. En zich voort te planten. Ho ho dat kan natuurlijk zomaar niet! Ik vis er 6 uit de planten. Ze spelen gelijk voor dood, maar daar trap ik niet in!

rozemarijngoudhaantje

Nu zou ik ze eigenlijk moeten pletten, maar brrrr… Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik besluit ze nog een kans te geven om ergens anders hun maaltje bij elkaar te knagen. Ik loop een stuk het weiland in en gooi ze daar in het gras. Geen idee hoe makkelijk ze hun weg weer gaan vinden naar mijn geurige rozemarijn, citroentijm en lavendel. Ik hou het de komende tijd in de gaten.

het blijft een mooi beestje…

Nu een plan smeden wat te doen als ze weer verschijnen. Stel dat er toch larfjes uitkomen? Hm. Beestjes doodmaken is niet mijn sterkste kant, zelfs niet als ze vervelend zijn.

Ehm… iemand een idee?

Wil je nog meer zien over rozemarijngoudhaantjes? Aglaia Bouma heeft een filmpje op YouTube gezet: The Life and Love of Rosemary Beetles