Terwijl ik druk bezig ben met het fotograferen van allerlei bloemetjes in de tuin, kom ik allerlei insecten tegen. Ook zo leuk om te fotograferen! Ik heb jammer genoeg alleen een relatief eenvoudig fototoestelletje, zonder speciale lenzen en dergelijke, dus ik loop wat te hannesen om die kleine beestjes goed op de foto te krijgen. Dat lukt niet zo, wat het soms moeilijk maakt om vast te stellen wat voor beestje het precies is. Verstand heb ik er niet van, dus het is kijk-en-vergelijk-met-google… Een leerzame uitdaging!

Overigens zijn de originele foto’s duidelijker, maar voor de snelheid van de website breng ik de resolutie flink terug. Misschien jammer, maar je wilt wel vandaag nog verder kunnen lezen 🙂

Schorpioenvlieg
Schorpioenvlieg – Dit moet een vrouwtje zijn, want het mannetje heeft een schorpioenachtige “schaar” om
tijdens het paren het vrouwtje vast te grijpen.
veranderlijke boktor
Lastig… kreeg de tip dat het een Cantharis cryptica kan zijn.
maanvlek zweefvlieg
Bosbandzweefvlieg, of bessenbandzweefvlieg? – Moeilijk te zien, en wat is het verschil tussen die soorten?
Grijze vlieg
Geen flauw idee wat dit voor een vlieg is… Hij heeft zo’n mooie tekening!
Grauwe schildwants
Grauwe schildwants – Net een bronzen beeldje… hij is mooier dan de naam doet vermoeden, toch?
mini bladhaantje
Ik weet niet wat dit voor een schattig torretje is, hij lijkt een beetje op een kleine versie van zo’n blauwhaantje van laatst… EĂ©n of ander bladhaantje?
Druppel op vrouwenmantel
Ik maakte een foto van de prachtige gouden druppel op de vrouwenmantel, toen ik ineens op de foto zag dat er een hĂ©Ă©l klein kevertje van 2 mm op zat… Kijk maar:
mini torretje
… en weer geen flauw idee wat het is?
Rups plakker
Rups – Ik moest natuurlijk per sĂ© uitzoeken waar hij van is: van een donsvlinder, namelijk de plakker

Op een gegeven moment zie ik dit beestje hieronder. En oh jee… ik zie dat de prunus struik er helemaal vol mee zit! Als dat maar geen kwaad kan, want ik houd niet van bestrijden…

Larve lieveheersbeestje

Na wat zoeken ontdek ik dat dit een larve is van … een lieveheersbeestje! Nóóit geweten. En ze eten echt megaveel bladluizen, wel honderden, dus het is alleen maar goed! Ze gaan mijn planten redden van een overdaad aan die kleine plantenmoordenaars… Gefascineerd zoek ik verder in de prunus. En inderdaad zie ik heel veel verschillende lieveheersbeestjes. Ik begrijp even niet wie nou allemaal familie van elkaar is, want het lijken echt verschillende… En ze zijn allemaal fotogeniek, vind ik.

Misschien zijn het gewoon allemaal veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes..

Een blik op Wikipedia laat een lijst zien van 55(!) soorten in de onderfamilie “Echte lieveheersbeestjes” en dan heb ik het nog niet over de andere onderfamilies. Ik laat het verder maar even zitten geloof ik. En die ene “veelkleurig Aziatische” is er ook weer in allerlei verschijningen. Hoe moet ik ze dan uit elkaar kunnen houden? (De namen zijn trouwens wel redelijk zelfverklarend, komisch, moet je maar eens een keer kijken…)

Een beetje jammer is dat die veelkleurig Aziatische een invasieve soort is – geïmporteerd voor de bladluizenbestrijding – die ook larven van inheemse soorten, vlindereitjes en dergelijke opeet. Bovendien kan hij parasitaire schimmels verspreiden. Hm, dat is wat minder.

Levenscyclus

Hoe ziet nou zo’n levenscyclus eruit bij die lieveheersbeestjes? Ze leggen eitjes, tussen de bladluizen, waar zo’n larve uit kruipt en gelijk aan tafel kan. De larve begint als een klein halfdoorzichtig frummeltje en wordt steeds groter en nadrukkelijker gekleurd. De larve verpopt zich en er komt een, eerst lichtgekleurd, lieveheersbeestje uit met een zacht lichtgeel schild. Geleidelijk aan wordt dat hard en krijgt het kleur en stippen, afhankelijk van de soort. En dan begint het weer opnieuw. Ze overwinteren trouwens graag in een verborgen hoekje in huis.

Levenscyclus lieveheersbeestje

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje#/media/Bestand:HarAxy_ontwikkeling.jpg door Pudding4brains – Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2216710

Verpoppend lieveheersbeestje
Deze zie ik ook hier en daar, die moeten zich aan het verpoppen zijn…
al ziet het er anders uit dan op youtube?!

De wetenschap dat ze zorgen dat het niet uit de hand loopt met die bladluizen vind ik wel gaaf… Zo blijft de balans in evenwicht. Dat heeft de natuur maar weer mooi geregeld!

Het was leerzaam, en ik kijk weer met andere ogen naar al die beestjes…

Enneh… mocht je wèl goed zijn in determineren, dan hoor ik graag wat de juiste ondertitels moeten zijn 🙂