Soms word ik zooooo moedeloos van, dat vechten tegen die bierkaai. Dat praten tegen dovemansoren. Dat water naar de zee dragen. Maar soms… krijg je door iets vrij onbenulligs weer hoop. Zou het dan toch kunnen? Verandering? Luistert er iemand?

De enorme hoop rotzooi die ik produceer met m’n diabeteshulpmiddelen, daar kan ik maar niet over uit. Ik schreef er al over, maar ook beklaag ik me bij de verschillende leveranciers en distributeurs. Dit moet gewoon anders kunnen.

Als ik een nieuw doosje pompreservoirs openmaak, moet ik even goed kijken. Is het echt? In plaats van de gebruikelijke 30 plastic verpakkingen met reservoirs, spuiten en naalden, zitten er nu 20 in. Want… de naalden en de spuiten zitten nu bij elkaar in dezelfde verpakking! Hoe simpel is dat… en dan zie ik ook nog dat er geen plastic schroefdopjes meer op de spuiten zitten. Yay!

plastic diabetes spullen

Het is bijna lachwekkend, zo weinig lijkt dit ertoe te doen, zo’n klein plastic dopje en een plastic verpakking van een naald. Maar… iedere drie dagen, enkele honderdduizenden gebruikers, dat is wel 40 MILJOEN plastic dopjes en naaldverpakkingen per jaar!!! Dus: ik ben er blij mee!

Maar vooral ben ik blij, om wat het wil zeggen. Er even vanuitgaand dat Tandem Diabetes Care geen enorm financieel belang heeft bij het weglaten van het dopje en het samen verpakken van de naald en spuit. Het betekent dat er iemand nadenkt. Oog heeft voor het grotere geheel. En dus heb ik hoop!

Wat ik niet wist, is dat ik niet alleen sta in m’n klaagtocht. Sterker nog, er is al eerder dit jaar een prachtig initiatief opgezet door Diabetes+ om structureel aandacht van de producenten te vragen voor de #plasticdiabetessoep waar ze ons mee opzadelen. En dat initiatief heeft zelfs de Duurzame Zorg Publieksprijs gewonnen! Geweldig! Ik hoop zooooo dat dit betekent dat er stappen gezet gaan worden in een betere richting… Naar een wereld, waarin zorg niet ten koste hoeft te gaan van de toekomst van onze planeet.

Want ik ben superblij dat ik middelen tot mijn beschikking heb, waardoor ik simpelweg in leven kan blijven. Maar nòg fijner is dat zònder vervuiling en verspilling, toch?