Ik loop regelmatig foto’s te maken van de bloeiers in mijn nieuwe tuin, zodat ik een beetje onthou wat er wanneer bloeit. Een update.

Karpatenklokje
Het kleine zusje van m’n andere karpatenklokje (campanula carpatica) bloeit nu ook. Ik had ‘m eerder in mijn oude tuin, maar toen wilde ‘ie voornamelijk tussen de tegels groeien… Eens kijken of hij het hier beter naar z’n zin heeft.
Zonneogen
In het oude tuingedeelte staan de zonneogen (heliopsis) weer in bloei, …
Meisjesogen
… net als de meisjesogen (coreopsis)!
Meisjesogen
Prachtig als je van dichtbij kijkt, waar zo’n bloemetje allemaal uit bestaat!
Brandende liefde
Ook de brandende liefde (lychnis chalcedonica) bloeit weer in het oude gedeelte.
Iris
Ik heb weer irissen geplant, altijd mooi!
Geitenbaard
Nieuw zijn de geitenbaardjes (aruncus aethusifolius). Deze soort blijft klein en heeft korte bloempluimpjes.

Deze heb ik ook nieuw: de dropplant (agastache ‘Black Adder’)! De bloeiaren worden steeds langer…

Heuchera
De purperklokjes (heuchera) heb ik ergens uit een bak gevist zonder naamkaartjes, ik weet dus niet welke soort het is. De prachtige paarse bladeren vormen een mooi contrast met de groene planten. Ze bloeien nu met piepkleine bloempjes aan lange bloeistengels.
Kurkentrekkersgras
Ook deze was naamloos, ik denk dat het kurkentrekkersgras (juncus) is. Wat ik niet wist is dat hij ook bloeit! Bizarre bolletjes groeien halverwege de krullende sprieten.
Alsem
De alsem (artemisia schmidtiana nana) heeft zowaar ook allemaal kleine bloemknopjes, die had ik nog niet eerder gezien.

Ik heb twee varianten van de zonnehoed geplant (helenium ‘Waltraut’ en ‘Moerheim Beauty’). Hm. Eigenlijk vind ik de bloemen een beetje tegenvallen. Vooral de donkerrode zien er meteen al uitgebloeid uit; de bloemblaadjes vormen zich als het ware aan het bolle hart. Moet ik even aan wennen.

Marokkaanse munt
Oeps! De marokkaanse munt (mentha spicata) staat in bloei. Ik knip best vaak wat takjes, maar kennelijk te weinig…
Hartlelie
Een paar hartlelies (hosta sieboldiana) uit de oude tuin heb ik gescheurd, opgepot en weer uitgeplant. Daar zijn ze duidelijk blij mee!
Hartlelie met slakken
Tja, en zo zien je hartlelies eruit als de slakken aan tafel gegaan zijn.
Klimroos
Mijn enorme klimroos heb ik moeten afzagen. Ergens achterin de tuin heb ik hem laten overwinteren, en in februari heeft ‘ie een nieuwe stek gekregen. Het was best spannend of ‘ie het zou overleven, maar… tadaa! Hij bloeit zelfs! Happy!

Het is niet milieuvriendelijk, maar ik besproei al de nieuwe plantjes bijna elke dag. Ze hebben het zo zwaar met die droogte… Ik heb bepaald waar ze moeten wonen, dan moet ik er ook goed voor zorgen! Hier en daar sneuvelt er al wat, jammer. Maar uiteindelijk bepaalt toch de natuur, denk ik…