Het was een probeersel, mijn moestuin-in-potten. Inmiddels staat het spul zo’n beetje af te sterven, dus de tijd is rijp – die wel, ja 😉 – voor een korte update.

Wat betreft de courgettes ben ik er nog niet uit. Door ze in potten te zetten heb ik er vermoedelijk voor gezorgd dat ze niet zo goed groeiden. Ik heb ze netjes iedere paar weken voorzien van een beetje biologische groentemest. De stengels heb ik opgebonden, met de bedoeling om de planten omhoog te laten groeien. Het idee was dat de courgettes dan meer zon zouden krijgen en hoog-en-droog zouden hangen.

Uiteindelijk bleef de oogst steken op een schamele 13 courgettes. Die waren heerlijk, maar… in geen verhouding tot de moeite die ik erin heb gestoken. In augustus ging het snel bergafwaarts met de planten. Maar vooral irritant was de afwisselende verschijning van mannelijke en vrouwelijke bloemen. Daardoor werden er veel courgettes niet bevrucht, en legden ze snel het loodje. Kennelijk is het niet genoeg om drie planten te hebben. En om de planten iets enthousiaster te laten groeien, moeten ze denk ik toch in de volle grond staan. Maar ja, daar moet je wel plek voor hebben!

De cherrytomaatjes hebben denk ik minder last gehad van het in-een-pot-staan. De planten in de volle grond en in pot verschilden niet van formaat. Er was ook weinig verschil tussen die op het dakterras op het zuidwesten, en die op het terras op het zuidoosten. Ik ben ze toch maar gaan dieven, maar ik vind de planten niet bepaald mooi als ze zo ijl zijn. Dan vind ik zo’n wilde bossige aanwaaitomaat leuker.

Ik was natuurlijk ‘ietsje’ te vroeg met zaaien, maar het valt me niet tegen hoe lang ze vrucht dragen. Nog steeds kan ik er iedere dag een paar plukken, al blijven ze wel heel klein nu. Sowieso vind ik het wel apart dat sommige exemplaren wat groter werden en andere piepklein bleven, maar wel rijpten. Inmiddels ben ik gestopt met tellen, maar ik heb er bijna 500 geoogst! De gele tomaatjes waren lekker zachtzoet van smaak, de rode iets pittiger, maar ook heerlijk. Het is wel oppassen, als het regent knappen ze snel, ook nog nà de pluk.

cherrytomaatjes
…de ene cherrytomaat is duidelijk de andere niet…

Maar goed, het was een leuk experiment. Biologische groente uit eigen pot. Nu nog kijken waar ik straks die hele verzameling potten met aarde ga leeggooien. En weer ga schoonmaken. Hm. Het is wel hard werken voor je eigen groente….😉😁