De laatste tijd heb ik dagelijks vinken op bezoek. Gezellig vind ik die. Ze schuifelen met kleine huppelhipjes over het terras, en scharrelen op de grond onder de boom, om vervolgens weer een struik in te schieten. Of ze fladderen van tak naar tak in de boom, zijn dan weer weg, en dan ineens weer terug. Vandaag zit er eentje op een hoog takje in de katsura lekker te fluiten. Z’n hele lijfje trilt ervan. Hij kijkt steeds tussendoor om zich heen, even controleren hoeveel publiek er is. De kwetterende lijntjes klinken alsof ie een heel verhaal vertelt. Heerlijk.

Dan laat een winterkoninkje zich zien. Oók al van die schatjes! Volgens mij weet ie precies waar de mierennesten zitten, daar langs de rand van het terras. Hij bukt steeds en strekt zich dan weer helemaal uit, steeds afwisselend, ik denk dat ie nèt niet over de plantjes heen kan kijken en toch wil kijken of het ‘veilig’ is. Echt heel schattig… En dat piepkleine staartje! Hij verdwijnt in de border, om even later in de katsura te springen. En dan zit er ineens nog een tweede! Wat leuk, een koppeltje…

winterkoninkje
…even uitgestrekt kijken of het veilig is…
winterkoninkje
…en dan weer verder in het diepe…
winterkoninkje
…en dan weer in de boom…

Intussen eten de meesjes het spechtenblok weer leeg. Nee, een specht heb ik nog niet gezien. Eigenlijk ook al best een tijdje geen spechten gehoord in de omgeving… het zal de tijd niet zijn. Ik besluit om een stuk te gaan lopen en eens even goed op te letten.

Nog maar net van huis, hoor ik boven me een enthousiast getsjilp en gekwetter. Het is een puttertje, dat even laat horen hoeveel pret hij heeft, zo in z’n eentje. Ik blijf even staan. Het gebruikelijke groepje, waar je ze zo vaak in ziet, is nergens te bekennen. Ik pak m’n fototoestel uit m’n zak, maar – zoals meestal – hij vliegt snel van tak naar tak, tè snel voor mij en m’n cameraatje. Het geeft niet, de glimlach is in the pocket.

Zo’n beetje in elke sloot en ieder weilandje staat wel een reiger tegenwoordig. Toch hebben ze zo’n markante kop, zo’n indringende blik, dat ik het niet kan laten om een plaatje te schieten. Die ogen! Zo apart, hoe die soort van schuin naar beneden kijken, spiedend naar wat lekkers…

reiger

Als ik op het ijsvogelpaadje loop (zo hebben we het paadje gedoopt sinds we daar een ijsvogel zagen) hoor ik wat getik. Niet overtuigend, geen echte roffel, maar wel iets spechtachtigs. Er staan verschillende dode bomen met van die typische gaten, en ik heb hier wel eens eerder een specht gezien. Ik loop in slow motion en spied de stammen af…

holle boom met gaten

Ja! Daar zit er eentje! Dat is nou ook toevallig! Ik probeer verwoed om een foto te maken, maar natuurlijk schuifelt hij steeds naar de achterkant van de stam. Dan weer zit er een tak voor, waardoor m’n camera niet goed focust. De laatste klik voordat hij wegvliegt levert een vaag plaatje op, maar wel onmiskenbaar een specht! Dus ze zitten er in ieder geval nog. Nou nog een keertje op bezoek komen in mijn tuintje, met m’n overheerlijke spechtenblok… 😁

specht
een vage bonte specht…