Op mijn zoektocht naar insecten in de voorjaarstuin kom ik er eentje opvallend vaak tegen: een klein zwart lieveheersbeestje met rode vlekken. In verschillende boompjes zie ik er alles bij elkaar tientallen. Die zoeken we op: het is een viervleklieveheersbeestje. Ofwel vierstippelig lieveheersbeestje. Ofwel Exochomus quadripustulatus.

viervleklieveheersbeestje

Ik wil het weten, welke soort het is, sinds ik vorig jaar ontdekte dat de meeste lieveheersbeestjes die ik zie invasieve Aziatische lieveheersbeestjes zijn. Dat zit me een klein beetje dwars. Maar gelukkig zie ik nu een aantal inheemse. Zoals deze hieronder. Is ie niet schattig? Hij heeft een zwart hartje op z’n schild en twee hartvormige vlekken boven z’n gezichtje…

Maar dan die zwarte dus. Twee rode komma- of maanvormige vlekken en twee kleinere rode vlekken, zonder witte vlekken bij de kop, “met een wat boller schild waarvan de randen enigszins afgeplat zijn en naar buiten staan net als een legerhelm”, zo lees ik op nl.wikipedia.org, en dat lijkt wel goed te kloppen. Deze soort leeft voornamelijk op naaldbomen. Naaldbomen?!? Nou, deze denken daar anders over. Ze zitten vooral op mijn kronkelhazelaar en de sierappelboom…

Hij zou daarom in de meeste Nederlandse tuinen niet voorkomen, omdat de luizen vrijwel uitsluitend op naaldbomen leven en die weer vooral op zandgrond groeien. Nou heb ik vorig jaar wel 45 kuub zand in m’n tuin moeten storten om de boel op te hogen, zou het daaraan liggen? 😂

Op waarneming.nl spreken ze over “allerlei biotopen met naald- of loofbomen zoals bossen, parken, tuinen en ruderale terreinen.” Dat lijkt er meer op. 😉