Persoonlijk merk ik er nog niets van, maar het zal er best ooit een keer van gaan komen, ook in Nederland: een acuut tekort aan drinkwater. Ik kan de kraan nog gewoon opendraaien en er komt heerlijk schoon, helder water uit. De prijs is zo laag dat we er alles mee doen: wassen, het toilet doorspoelen, de tuin water geven. En dat zit me dwars.

Het enige wat ik kan bedenken is om er dan maar zelf zuinig mee om te gaan. Hoe dan? Ehhhhh…. Minder en korter douchen (en meteen onder de koude straal gaan staan). De kraan zo kort en weinig mogelijk open zetten, dus geen volle straal als het niet nodig is. In de keuken water hergebruiken, dingen (groente, vaat, mijn handen) eerst schoonwrijven met hetzelfde water en daarna afspoelen boven een bak. De hele zomer staat er een emmer in de keuken om dat water te verzamelen en bij de potplanten buiten te gooien. De tuin zo min mogelijk sproeien (dat ging goed dit jaar) en hopen dat de natuur het zelf oplost. Kleding uithangen zodat het niet direct gewassen hoeft (en dat laatste dan natuurlijk alleen met volle machine in zuinige stand). En – sommige mensen vinden dat stom, maar dat interesseert me niet – we delen vaak onze plasmomentjes hihihi. Enorm veel maakt het allemaal niet uit, ik weet het, maar ik vind het belangrijk om het niet uit het oog te verliezen, schoon water is een luxe!

Dan komt de jaarafrekening… en wat blijkt: ons verbruik is weer gedaald, het is nu 51m2 , dat is nog geen 26 kuub per persoon per jaar (waar het gemiddelde op 50 ligt)! Daar voel ik me toch een tikkeltje triomfantelijk bij…

Het blijft desalniettemin slechts een druppel op een gloeiende plaat. Helemaal mooi zou het zijn als huizen standaard uitgerust worden met regenopvang en een grijswatercircuit, maar daar is momenteel nog te weinig economisch belang mee gemoeid. Voorlopig maak ik er dus maar een sport van om zelf te proberen minder water te verbruiken… Je moet je eigen hobbies creëren hè.