Het regent vandaag. Ik snuffel eens door mijn plaatjes van vliegsels en kruipsels in de tuin, en realiseer me dat ik die nog lang niet allemaal onderzocht heb. Tijd om weer eens in de boekjes te duiken en op het net te surfen. Want wat zie ik daar nou precies?!?

Ik moet even goed kijken wat daar voor een blob hangt in de campanula. Deze naaktslak vindt het geen probleem om de zwaartekracht een beetje te tarten en kronkelt zich met gemak om het dunne stengeltje.

naaktslak

Deze jongeman zit iedere dag van de kruiden te snoepen, verstopt zich in het blauwe schapengras of bewondert zijn eigen weerspiegelingen in de dubbele beglazing. In Nederland komen enkele tientallen soorten veldsprinkhanen voor, en dit is… een ratelaar? Een bruine sprinkhaan? Een snortikker? Qua kenmerken kom ik niet verder dan het x-vormig geknikte halsschild…

veldsprinkhaan

Hier moet ik echt even voor het internet op. Wat zit die mier daar nou te doen, wat is dat witte ding? Het blijkt de larve van een zweefvlieg te zijn. Maar wat ie er precies mee moet…

zweefvlieglarve

Hier worden de zebra-gestreepte-voelsprieten geshowd door de distelboktor. Ze komen zo mooi uit tegen de witte schutting…

distelboktor

In m’n insectenhotelletjes zijn de kleine tronkenbijtjes graag te gast. Piepklein zijn ze, maar het zijn echt bijen! Ze laten overal gekleurde hoopjes achter van het uitgekrabde stuifmeel.

tronkenbij

Een opvallende verschijning, deze muurrouwzwever. Hij is alleen niet zo lief, hij parasiteert namelijk op de larven van metselbijen. Hij probeert eitjes te leggen in de gangetjes, zodat z’n eigen larven die van de bijen op kunnen eten. Bah.

muurrouwzwever
muurrouwzwever

Deze creep zit lekker pal voor m’n neus op de glaslat. Mag gewoon ergens anders naartoe hoor. En what-the-f*** heeft ie voor een wapentuig op z’n gezicht?! Die antennes lijken wel dolken! Brrr, geen favoriet van me, zo’n paardendaas… Al zijn die ogen wel fascinerend.

paardendaas
paardendaas

Dan zie ik iets liever deze kleurrijke ogen! Ze zijn altijd best lastig uit elkaar te houden, maar ik denk dat dit een bruinrode heidelibel is.

heidelibelle

Zo, dan kunnen die foto’s weer door naar het archief. En weet ik volgende keer weer iets meer over wat ik nou zie. 😁

Roep het effe als je weet wat voor sprinkhaan het is!