Lawaaierige eksters en brutale kraaien zijn niet mijn favoriete vogels. Zeker niet sinds ik een keer een ekster aan de haal zag gaan met een jong pimpelmeesje… Nòu zeg, *>vloek<*, creep!!! Maar ik heb ook een klein gevleugeld vriendje dat z’n mannetje staat: het roodborstje!

Ook in de zomer komt er regelmatig een roodborstje op bezoek, maar deze winter heb ik duidelijk een vaste gast. Die eigenlijk mijn tuin wel zo’n beetje als zijn rijk lijkt te beschouwen… Dat brutale gedrag! Ik moet er wel om lachen.

Zo heeft hij (of zij?) de prunus – die ik deze zomer flink had teruggesnoeid, dus die is lekker open – verkozen tot koninklijk balkon. Vandaaruit kan hij de boel mooi overzien en alle voerstekjes in de gaten houden.

roodborstje op zijn balkon
Piepklein maar wèl de baas 🙂

Het liefst eet ‘ie van het terras. Ik strooi dan ook altijd wat op de grond. Een beetje spannend vind ik dat wel, in verband met de buurkatten. Het bakje op tafel is ook populair – als de turkse tortel er niet zit, want die is toch wel erg veel groter…

Het zeefje lukt ook. Het is wat vooroverbuigen, maar vooruit. Voor al die lekkere nootjes is het de moeite…

roodborstje op zeefje

De dennenappel, die vergt iets meer balans en geflapper. De meesjes zijn daar een stuk behendiger in, maar dat bevalt de koning niet… Zogauw ze in de buurt zijn of in de hazelaar landen, gaat zijne hoogheid op het dak van het huisje in de hazelaar zitten, alsof de boodschap is: “Wáág het niet! Míjn dennenappel!” En als ze het dan toch wagen, volgt een fladderende dreigaanval, waarna de meesjes meestal het mezenpad kiezen…

Gelukkig voor de meesjes wordt er niet altijd wacht gehouden en kunnen ze naar hartelust smikkelen. Ik zie ook een verschil tussen het gedrag van de pimpelmeesjes, die meestal gelijk wegvluchten na zo’n dreigaanval van het roodborstje, en de koolmeesjes, die vaak gewoon boos terugflapperen. Als een soort wraak komt er ook wel eens een koolmeesje keihard op het schaaltje af op tafel, nèt op het moment dat het roodborstje daar zit, die dan even verschrikt opvliegt. En dan volgt er een fladderduel.

Benieuwd wanneer ‘ie onttroond wordt 😀

roodborstje achter tak

Echt zo leuk, die tuinvogeltjes…