Eigenlijk is ie al jaren terug, hier in de polder: de lepelaar. Maar op de één of andere manier heb ik hem (of haar) nog niet op de foto kunnen zetten. Stilletjes noemden we ‘m steeds Leo. Leo de lepelaar. Een aantal weken geleden zag ik ‘m in een slootje bezig, maar met alleen m’n telefoon bij me – dat is helaas niet zo’n super-merk-ding-met-fantastische-camera – kon ik er niet meer van maken dan een wit vlekje in de verte.

Maar gisteren tijdens een fietsritje zie ik er weer eentje, lekker rondlepelend in de plas. Dus ik moet gewoon even stoppen! En ‘m uitgebreid bekijken. Het zijn geen geweldige beelden, maar je ziet duidelijk dat het een lepelaar is.

Hij is lekker aan het lepelen… (je hoort mijn partner nog even bevestigen dat het een lepelaar is 😂)

En daarna even de veren fatsoeneren…

De meeste lepelaars in Nederland hangen rond bij de Waddeneilanden, rond het IJsselmeer of in Zeeland. Maar je kunt ze dus ook in Zuid-Holland spotten! Geinig, toch?

De lepelaar is een beschermde inheemse vogel (Platalea leucorodia, behorend tot de Ibissen (Threskiornithidae)). Met succes beschermd, want, hoewel er rond 1970 nog maar zo’n 170 broedparen in Nederland waren, zijn dat er naar schatting momenteel meer dan 3000. Daarom is hij inmiddels van de Rode Lijst af. Lees meer op https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/lepelaar