We hebben weer eens een triest record gehaald: het neerslagtekort is groter dan ooit, en dat al eind mei. Het aantal zonuren is ook hoger dan ooit, en dat lijkt best fijn. Ik word wel vrolijk van die blauwe lucht en het lekkere buitenweer. Maar die vaak vervloekte regen in Nederland is toch niet zo vanzelfsprekend, en blijft nu wel erg lang weg! In het oosten van het land is de waterdruk nu verminderd en is het verzoek gedaan om de tuin minder te bewateren.

Vorig jaar hadden m’n nieuwe plantjes ook eerst last van de aanhoudende droogte, en vervolgens vielen ze ten prooi aan allerlei schimmels in de natte koudere periode die volgde. En nu zie ik het weer gebeuren: veel planten groeien slecht en hebben last van allerlei ziekten en ongedierte. Er zitten overal scheuren in de grond. Het anders zo groene gras achter het huis ziet er wat Zuid-Europees uit. En de zomer moet nog beginnen…

Ik schreef eerder dat ik van plan was om regentonnen te plaatsen. De eerste heb ik staan, en nu is het dus wachten op regen. Even kijken hoe het gaat, en daarna bepalen hoe groot de andere tonnen moeten zijn… maar dat plan lijkt in het water(tekort) te vallen 😕

Ondertussen kan ik ook op andere manieren een beetje slim met water omgaan, dat wel. Ik heb bijvoorbeeld een bak in de gootsteen staan, waar ik al het water in opvang. Dat bakje leeg ik de hele dag in een emmer, en die gaat ‘s avonds bij de droogste struiken. Ik ben me meteen bewust van de hoeveelheid water die op een dag uit de kraan stroomt. (Je merkt trouwens pas ècht hoeveel water je gebruikt als je geen afvoer hebt…) Automatisch ga ik er nog zuiniger mee om. Kleinere straal, sneller dicht, en meer hergebruiken. Zo maak ik m’n handen, of fruit en groente en zo, eerst schoon in het bakje water, om het daarna eventueel met een klein beetje schoon water af te spoelen – wat ik weer opvang. En probeer ik dus automatisch om het bakje niet te snel vol te laten lopen, en minder vaak zeep te gebruiken, want anders kan ik het water niet hergebruiken. Tja, die corona helpt wat dat betreft niet echt, we wassen nu en masse onze handen langdurig en met veel zeep…

De auto was ik al zelden, hooguit één keer per jaar (meestal als ie vol met kruit ligt na oud en nieuw… getver, wat een vervuiling altijd). Een bad heb ik bewust niet. De douche staat meestal op de halve stand, en we douchen vaak met z’n tweeën. Als ik m’n haar was zet ik de douche uit terwijl ik het inzeep en ontklit. Het toilet heeft uiteraard een besparende knop, en doorspoelen van een plasje gebeurt bij ons meestal pas nà de vraag: moet jij ook nog? 🤭 De wasmachine draai ik alleen met een volle was en dan met het verkorte programma. Ik hang kleding sowieso tussendoor uit, zodat het niet meteen gewassen hoeft te worden. Ik gebruik de hele dag hetzelfde glas om water of thee uit te drinken.

En de tuinplanten, tja, die wil ik toch echt proberen te redden. Die krijgen dus, behalve het recyclede water, ook nog wat kraanwater waar nodig. In plaats van gewoon de sproeier aan te zetten, doe ik het wèl met de hand. Zo kan ik precies op de goeie plek de dorstigste plantjes water geven. Alleen waar het nodig is.

Het is wel schrikken hoeveel water je ongemerkt gebruikt. Na het lezen van de confronterende blogpost van Loes zocht ik m’n rekeningen erbij van de afgelopen jaren. Oef! Ondanks dat we minder verbruiken dan de norm, het is wel ruim anderhalf keer zo veel als Loes!

Als ik dan probeer na te gaan waar ik meer kan besparen, vind ik het nog best een uitdaging. Tja, die voedselproductie, dat is wel een dingetje. Vreselijk inefficiënt hoe we daarbij met water omgaan. En ik lust graag een avocadootje! En cashewnoten. En chocola. Maar bijvoorbeeld minder vlees eten is dan weer niet zo’n probleem.

En inderdaad zou het makkelijker zijn als iedereen een béétje meedeed, dan is het haalbaarder. Maar hoe doe je dat, erover praten? In een coronatijd waarin mensen massaal zwembaden kopen nu ze deze zomer thuis blijven… Mijn buren links en rechts hebben ook besloten om thuis te blijven hangen – wat natuurlijk wel beter is voor het milieu – maar zijn nu goed voor drie (verwarmde) jacuzzi’s! Dat zijn heel wat liters water, en ik denk er nog maar niet aan waar ze het na gebruik – inclusief chloor – dumpen… En onze gemeente werkt lekker mee – maar niet heus – door de gescheiden hemelwaterafvoer die ze ooit hebben aangelegd gewoon kapot te laten gaan, zodat we daar niet meer op kunnen aansluiten. Al het regenwater zó het riool in.

Ik geloof niet dat een gesprek over het milieu hier in de straat makkelijk gehoor gaat vinden. En ik voel mezelf nou niet bepaald onschuldig, dus dan is het best een lastig onderwerp om over te beginnen. Het enige wat ik kan zeggen is hoe ik me voel over m’n eigen footprint.

Jemig, ik heb nog heel wat te doen… 😳

P.S. Nog een paar tips voor tips:

https://www.duurzaamthuis.nl/water/water-besparen

https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/101-tips-water-besparen

https://www.wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/tips-gedrag/water-besparen