Het is een beetje een hype, maar wel een leuke. Insectenhotels! Vorig jaar heb ik er eentje opgehangen, maar die bleef leeg. Stond wel gezellig hoor, maar een beetje suf dat de beestjes waar het voor bedoeld was er niks aan vonden. Ik las ergens dat het in de zon moet hangen… aha dat was misschien het probleem! Dus het ding in de zon gezet. En toen wachten.

Intussen lees ik dat collegablogger discovery meer succes heeft, direct na het installeren van de zelfgemaakte hotels op het balkon… Hm. Wat doe ik fout?

En dan ineens… zie ik twee dichtgestopte gaatjes! Ha! Bewoners! Althans, toekomstige, want daar liggen dus kennelijk eitjes in. Wanneer die uit gaan komen weet ik niet precies, ik las ergens dat dat ook pas volgend jaar kan zijn?

Nu wordt ik echt enthousiast, en ga met de camera ervoor zitten. Net als er een bijtje naar buiten komt, helemaal onderin. Alleen weet ik suf genoeg niet wat voor bij het is…

Knap hoor, hoe zo’n bijtje in zo’n gaatje kruipt, een eitje legt, een klompje eten erbij legt, volgende eitje, eten erbij, de boel dichtpropt en steeds achteruit naar buiten schuifelt… Geen wonder dat veel gaatjes niet glad genoeg zijn, die tere vleugeltjes moeten erlangs!

Inmiddels zit er ook een derde gaatje dicht:

Insectenhotel

Ik weet nu van geen ophouden en vraag manlief om een blok hout van mooie gladde gaatjes te voorzien… hotel nummer 2! Ben benieuwd.

Boomhotel

Ondertussen zijn er ook andere bewoners ingetrokken, in… het terras. In de veronderstelling dat het wel weer die mieren zouden zijn – we hebben er echt miljoenen, we zouden met gemak een miereneter kunnen nemen – sloeg ik er eerst geen acht op. De hoopjes zijn wel iets hoger dan ik gewend ben, en de gaatjes ook. Dan zie ik opeens een vliegend apparaat eruit komen. En.. daar ook? Wat is dat? Het vliegt te snel en beweeglijk om het goed te kunnen zien. Dus de camera erbij. En uiteindelijk lukt het om zo’n beestje op beeld vast te leggen. Het is een graafwesp!

Graafwesp

Dus ook de kelder van het terras is bewoond. Of eigenlijk de kruipruimte dus.

Ben benieuwd wanneer we er ineens doorheen zakken, met al die ondergrondse kamers 😀