Soms is televisiekijken verspilling van je kostbare tijd. Maar soms heb je er gewoon zin in. En dan is het zoeken naar iets wat het kijken waard is. Ik ben nogal kritisch wat dat betreft… Het is een knap staaltje als ze het voor elkaar krijgen dat ik even stilval met mijn eigen ondertiteling (‘ja hoor, vast….’ ‘hé dat kan helemaal niet’ ‘hoe kan zij nou nu al daar aankomen’ ‘aargh wat a-so-ciaal’). Als je geraakt wordt door het verhaal, het acteren, de spanning, de emotie, de woorden, de beelden, de muziek en je even vergeet dat je in je eigen huis op de bank zit. Dat zijn de pareltjes.

Het kan een spannende thriller zijn, een ingewikkelde detective, drama, comedy, fiction of non-fiction, als er maar interessante karakters in zitten of een spannend plot, intrigerende ontknopingen of doordachte humor. Waar ik niet zo van hou is van die gewelddadige of lawaaiige scènes en achtervolgingen, met veel schieten en vechten, zombies, comedies waarin ze een vreselijke troep maken, of schunnige humor. Ik hou van een beetje spanning of puzzelen, veelzeggende stiltes met mooie beelden en overtuigend acteerwerk.

Herken je dat een beetje, dan heb ik een paar niet-Amerikaanse kijktips voor series die op Netflix staan!

  1. After Life (2019) – Britse korte serie over een weduwnaar (Ricky Gervais) die z’n draai moet zien te hervinden, en dat uit in cynisme. Mooie uitspraken en levenswijsheden komen voorbij. Super acteerwerk. Een lach en een traan.
  2. Happy Valley (2014) – Britse korte serie over een zeer geloofwaardig neergezette politiebrigadier, die zich vastbijt in een steeds ingewikkelder wordende persoonlijke zaak. Spannend, maar vooral leuk omdat de hoofdpersoon nu eens geen superheld is. Echt Britse kwaliteit.
  3. Luther (2010) – Alweer oud maar er schijnt een vervolg aan te komen… Geweldige Britse psycholochische politieserie (zo’n 14 afleveringen in totaal) waarbij detective chief inspector Luther (Idris Elba) met enorme toewijding op onorthodoxe wijze misdaad te lijf gaat. Ik hou gewoon van die man.
  4. The Fall (2013-2016) – Britse miniserie, een psycholochische thriller waarin detective superintendent Stella Gibson jaagt op een seriemoordenaar, daarbij psychologisch worstelend met haar eigen problemen. Weer typisch Brits: spannend, levensecht, goed acteerwerk, intrigerend.
  5. Casa de Papel (2017-2018) – Een Spaanse miniserie (‘heistserie’ of ‘kraakfilm’) over een groep die met een uitgekiend plan op “sociale” wijze de Spaanse Munt wil overvallen. Onverwacht leuk en anders, met spannende twists! Ook goed voor je Spaans 🙂 Er schijnt in 2019 een vervolg te komen, ik ben benieuwd!

Terwijl ik dit schrijf schieten me allerlei series te binnen, die ik best nòg wel een keer zou willen kijken… Gauw zoeken of Netflix die heeft! En dan maak ik weer zo’n lijstje met tips…