Het is werkelijk bloedirritant. We moeten en zullen zo snel mogelijk de aarde opmaken. Apparaten met een fatsoenlijke levensduur? Echt niet, er moet geld verdiend worden!

Mijn vorige televisie was nog lang niet ‘op’, vond ik, maar soort van gedwongen door het veranderende aanbod in dienstverlening hebben we toch een nieuwe gekocht, een jaar of 10 geleden denk ik. Die doet het nog perfect. En dan, tot mijn stomme verbazing, verschijnt er bij het opstarten van Netflix een melding in beeld: “dit apparaat wordt vanaf 1 maart niet meer ondersteund”. Wáááát? Je gaat me toch niet vertellen dat ik nu alwéér een nieuwe televisie moet kopen?

Volgens mij is de technische levensduur van allerlei apparaten geen probleem, want – hoewel ze soms op scherp gezet lijken te worden – we zijn best in staat om goeie spullen te produceren. Je hebt dan nog een fiscale levensduur, een commerciële, een economische… Maar waar het volgens mij vooral om gaat is: hoe krijgen we de consument zo ver dat ie vindt “dat ie best wel een nieuwe mag kopen”… Dus hoe verlagen we de subjectieve levensduur, zodat er weer geld verdiend kan worden?

Ik zal wel van de ouwe stempel zijn, maar ik vind dit zooooo’n onzin… die televisie is toch nog gewoon goed? Die ga ik toch niet wegdoen, en weer een nieuw apparaat kopen? Echt niet. Nee. Ik vertik het. Dan maar voortaan netflixen op m’n iPad. Zijn ze nou helemáál gek geworden. Belachelijk.