Stelletjes vind ik altijd leuk in de natuur. Koppeltjes, die niet bij elkaar zijn weg te slaan. Steeds als ik weer een soort ontdek die monogaam is ben ik weer verrast en vertederd. En ook leuk is het, als je het stelletje zelf herkent. Daar heb je ze weer!

lichte en donkere eend tegenpolen

Dit stelletje bijvoorbeeld, valt nogal op omdat ze allebei afwijken. Zij is veel te licht, hij is veel te donker. Om een wilde eend te zijn bedoel ik dan. Want ze zijn natuurlijk niet ‘te’, ze zijn juist mooi. En iedere keer als ik ze zie, denk ik: jullie lijken wel een beetje buitenbeentjes, maar je hebt toch maar mooi elkaar gevonden! Zouden ze zichzelf ook zo zien, als een buitenb-eend-je? En elkaar? Do opposites attract?

En dan is er nog zo’n opvallend stelletje, dat ik steeds tegenkom. Nou ja stelletje, een triootje dan: twee witte en één zwarte. Loopeenden. En ik denk steeds: een man en twee vrouwen. Maar. Nu lees ik dat loopeendmannen óók een krul bovenop de staart hebben, net als wilde eenden. Oeps. Dan zijn het kennelijk gewoon gezellig drie vriendinnen?

zwart en witte loopeend tegenpolen

Aha, een onderzoek! Weer iets om goed op te letten als ik ze weer zie…