Lijstjes, ik ben er gek op. Overzicht creëren, plannen, afvinken… allemaal goed voor m’n focus en gemoedsrust. Want ik ben een eeuwige zoeker naar de perfecte oplossing, de beste keuze. Een eeuwige twijfelaar of het niet ànders moet. En ik doe het liefste van alles tegelijk. Ben snel afgeleid en weer iets anders aan het doen. Dus ja: lijstjes, die zijn meestal (maar niet altijd 😉) goed voor me.

Helemaal leuk is het om lijstjes te maken die zichzelf updaten. Met iets van logica of simpele algoritmes. En nou worstel ik al een tijdje met een steeds terugkerend ‘probleem’: Wat eten we vandaag? Met onderliggend nog een aantal bijkomende ‘problemen’: Wat ligt er in de voorraadkast bijna over datum te wezen? Eten we deze week genoeg van de juiste voedingsstoffen? Eten we maximaal één keer vlees en een keer vis? Welke boodschappen moet ik doen en waar? Iedere keer weer breek ik m’n hoofd erover.

Dus als ik op het idee kom om in Pages (de Excel van Ios) het één en ander vast te leggen, stort ik me daar gelijk enthousiast op. Ik duik de garage in, noteer alle voorraad met THT en groepeer op categorie. Hm, gelijk weer een probleem: zet ik linzen bij Groente of bij Koolhydraten? En olijven, wat zijn dat? En… tomatenblokjes, bij de Saus/Olie of bij de Groente? Maar de zongedroogde tomaten in olie dan?

Nou ja, die categorie is niet zo heel spannend. Het belangrijkste vind ik de datum. Dus ik zorg dat er een datumveld is, dat oranje kleurt als de datum binnen een maand verstrijkt. En oei, ik zie nu dus dat er wat dingen zelfs al over datum zijn, aargh… Ik heb een ontzettende hekel aan voedsel weggooien! Maar ik blijk toch iets te veel te hebben ingeslagen. Dat wordt dus even flink zonnebloempitten, chiazaad en amandelschaafsel eten… Hieruit blijkt wel dat dit voor mij een handig lijstje is. Ik koop wel eens iets waarvan ik denk dat het bijna op is, terwijl ik dat kennelijk al een keer eerder had bedacht… 🙄

Als de houdbare voorraad erin staat – de verse voorraad heb ik al in een lijstje op m’n telefoon staan – ga ik een tweede lijst maken, met gerechten. Hm, weer een probleem: hoe lang maak ik die lijst? In eerste instantie schieten me vooral dingen te binnen die ik recentelijk gekookt heb, maar ik wil juist niet constant in de herhaling vervallen. Tegelijkertijd heeft het ook geen zin om de lijst tè lang te maken, want dan is het weer minder overzichtelijk en lastiger kiezen. Misschien moet ik maar gewoon beginnen met wat me zo snel voor de geest komt, en nog zien wat ik er later bij zet.

Dan de derde lijst: Wat eten we vandaag? Ik ga denk ik een week vooruit denken, en een week historie bijhouden. Dat laatste om de voedingsstoffen en afwisseling en zo een beetje in de gaten te houden.

En dan komt het grote kip-ei-probleem.

Vul ik eerst in wat we deze week eten, om aan de hand daarvan een boodschappenlijstje te maken?

Of koop ik eerst wat er voorhanden is op de markt en zo, om aan de hand daarvan te verzinnen wat we gaan eten?

Help!

Kies ik voor het eerste, dan loop ik het risico dat ik iets niet kan krijgen op de markt of in de winkel waar ik ben, en moet ik extra moeite doen (en andere winkels in, niet aantrekkelijk in coronatijd) en raak ik misschien gestresst.

Kies ik voor het laatste, dan mòet ik gedwongen achteraf iets verzinnen met wat ik gekocht heb, en mist er misschien alsnog een ingrediënt waardoor ik alsnog extra naar de winkel moet.

Wat maak ik het leven moeilijk. Hoeveel mensen flikkeren er niet gewoon iets bij elkaar, wat heerlijk is? Nee, ik moet zo nodig op van alles en nog wat letten. Niet teveel (snelle) koolhydraten. Gezonde vetten. Zo min mogelijk toevoegingen. Voldoende vitaminen, mineralen, vezels. Cholesterolvriendelijk. Milieuvriendelijk (dat lukt helaas veel minder dan ik zou willen, ik voel me tegenwoordig niet alleen schuldig over verpakking en afkomst maar ook over bereidingswijze…). Smaakvol. Afwisselend. Snel klaar.

Ik besluit om niet AL deze dingen op te nemen in lijstjes, want dan word ik ècht gek. (Als ik dat nog niet ben hèhèhè…) Ik hou het bij een beperkt aantal dingen: vlees/vis/vega, peulvruchten, kh/vezels. Eerst maar eens proberen of het werkt.

En nu zit ik naar m’n overzichten te staren. Op de markt toch weer méér gekocht dan gepland. Het weekmenu maar aanpassen dan?

Waarom deed ik dit ook al weer?

🤔😂