Eigenlijk was ik gewoon te lui. Ik had geen zin om al die potten aarde leeg te gooien, waar ik vorig jaar m’n cherrytomaatjes in had staan. En ik had ook geen zin om wéér nieuwe plantjes te kopen voor het minuscule strookje groen naast de parkeerplaats. Tegelijkertijd ben ik ook nog bezig met verstandig voor het milieu te willen zijn, vriendelijk voor de natuur, voor de beestjes. Dus ik wil inheems, geen potjes en aarde verspillend, èn bijvriendelijk. Soms kijk ik stiekem een tikkeltje jaloers naar van die prachtige grote natuurlijke tuinen, vol met wilde bloemen…

Als ik dan een zakje wilde bloemenzaad zie, denk ik: dàt is het! Hup, rondstrooien, wat in die potten gooien, klaar! Even bekruipt me de angst dat er misschien “foute” soorten in de mix zitten… maar soms bereik ik m’n grenzen, ik weet het ook niet meer, en ik probeer het gewoon.

Zo gezegd, zo gedaan.

En dan maar wachten.

Maar lang duurt het niet. Tot m’n verbazing staan er binnen 6 weken allerlei fleurige bloemetjes te prijken! En, wat een extra bonus is: er zitten heel veel korenbloemen tussen! Laat dat nou net één van m’n favorieten zijn…

Ik ben natuurlijk een beetje lomp geweest en heb veel te veel zaden bij elkaar gegooid, met het idee dat er waarschijnlijk niet veel op zou komen. Dus hier en daar vechten ze elkaar de pot uit. En dan blijken ook nog m’n tomaatjes niet roemloos ten onder gegaan te zijn: er schieten overal zaailingen tussendoor de grond uit! Logisch ergens, want er viel tenslotte regelmatig een tomaatje op de grond. Die zaadjes kunnen dus kennelijk prima overwinteren in zo’n pot.

wilde bloemen in pot
… lekker dringen…

Of het de goeie en “gezonde” bloemen zijn weet ik niet, maar ze zijn wel populair bij de hommeltjes. Het is constant een gezellig gezoem daar bij die potten en bij het ministrookje aan de voorkant. Ik stop lekker naïef mijn angstgedachten weg en zeg nadrukkelijk hardop: “Dit is goed voor ze! Ze zijn blij!

En volgend jaar heb ik misschien wel overal uitgezaaide kinderen, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu is het in ieder geval leuk!