Vorig jaar schreef ik over de eerste Vliegende gasten in mijn mini-insectenhotel. En ik schreef ook dat ik het volgende jaar een groot insectenhotel wilde gaan bouwen. Inmiddels is het volop voorjaar en de bijtjes en beestjes vliegen alweer voorzichtig rond. Verschillende hommels en zelfs wespen vinden graag een slaapplekje in de stootvoegen van de buitenmuur van m’n huis. Zelfs aan de voorkant – waar weinig groen is of bloeit – is de ruimte tussen het keukenraam en de latei populair bij een groepje aardhommels. Tijd om me er weer eens actief mee te bemoeien.

Er is nog behoorlijk wat ruimte in m’n minihotel. Net als ik op m’n hurken ervoor zit komt er een bijtje aan en verdwijnt in één van de gaatjes.

Ik vraag me af hoe dat nou precies werkt: zo’n gaatje is tenslotte net zo breed als het beestje zelf… Het volgende moment wordt me doodleuk gedemonstreerd hoe je gewoon je vleugels plat legt en achteruit erin schuifelt!

Dit is leuk. Ik ga steeds dichterbij zitten… totdat het té is. Deze wil naar buiten maar schrikt dan toch wel van de camera! Hij kruipt snel terug en gluurt om het hoekje. Pas als ik ietsje naar achteren gaat, komt ie naar buiten.

Soms weet zo’n bijtje kennelijk niet meer goed wat z’n kamernummer was…

Echt knap wel, zo soepel als ie eruit-en-er-weer-achteruit-in gaat!

En grappig is trouwens dat ik, gedurende het filmen van déze bij, precies in het donker de twee voelsprieten zie bewegen van de bij die eitjes aan het leggen is in de kamer er linksboven…

Nou, en vervolgens – echt maar een uurtje later of zo – wordt de hele boel dichtgemetseld!

Binnen no time zijn er drie nieuwe kamerbezettingen. Dus ik ga aan de slag voor een nieuwe dependence! Ik verzamel wat gemaaid riet van de slootkant achter het huis. Nog best lastig om dit zonder al te veel rafels te knippen of snijden! Ik doe er ook wat stukjes fluitenkruidstengel tussen. Een bloempot op z’n kant, wat potscherven, wat pijnappeltjes, een stukje dakpan… Ik laat het even een nachtje liggen om te kijken of het een beetje stabiel ligt. En de volgende dag is er al een kamer bewoond!

riet en fluitenkruid in insectenhotel

Nu nog wat grotere ‘kamers’. Ik zaag een tonkinstok in stukjes. Niet alle stukjes zijn hol, dus ik duw er een spijker doorheen. Eigenlijk nooit geweten: het ‘merg’ komt er als een mooi rolletje uit!

merg uit bamboe

De achterkant van de stukjes die aan beide kanten open zijn, duw ik dicht met een beetje kaarsvet. De rest van de pot vul ik met wat snippers en takjes. Ik leg er een klompje klei voor, dat schijnen sommige soorten wel makkelijk te vinden, voor het afdichten.

insectenhotelletje in bloempot

Het is echt ienie-mini… maar na een dag zijn ook al twee van de bamboekamers bewoond! Kennelijk zijn het net mensen: sommigen hebben gewoon liever een kleine b&b dan een grote all-inclusive…😉

bamboe insectenhotel

Toch heb ik nu echt zin om een groter hotel te maken, maar dat vergt nog heel wat uitzoekwerk. Vooral om een goeie plek te bedenken… Ik denk dat ik iets op een paal ga maken. Nadeel is dan wel dat het niet zo warm en beschut is als tegen de gevel. Ik ga vast wat materiaal verzamelen, dan komen de ideeën hopelijk vanzelf!