Ik weet het zeker, denk ik. Joggen is goed voor je. Maar wat als je rug, bijna letterlijk, in de kreukels ligt? Hoe moet je je voeten precies neerzetten, welke schoenen moet je hebben, hoe lang, hoe vaak en hoe snel is een loopje nog verantwoord?

Het afgelopen jaar heb ik – met wat pijn hier en daar – weer m’n ‘rondje’ opgebouwd. Weliswaar iets korter, en iets langzamer, maar het is tenminste iets. Het gaat erom dat het uiteindelijk vol te houden moet zijn.

Maar nu ik weet dat m’n rug er zo slecht aan toe is – en het dus niet ‘in m’n hoofd zit’ of zo, de pijn is ècht – komen de twijfels weer. Hoe dit verder zal gaan, ik ben er zelf verantwoordelijk voor, wat is wijsheid?

Om te beginnen moet ik mezelf goeie schoenen gunnen. Mijn oude Saucony’s zijn nog niet versleten, en ik ben nou eenmaal een typje dat niet van weggooien houdt. Maar eerlijk is eerlijk, het beste is er vanaf. Het is verstandiger om nieuwe te kopen met de nodige demping. En omdat ik geen zin heb om in deze virustijd allerlei winkels in te gaan (en er al helemaal niet van houd om iets online te bestellen en terug te sturen waarna het op de vuilstort belandt) besluit ik om weer hetzelfde model schoenen te kopen: de Saucony Jazz. Na een telefoontje naar de winkel blijkt dat er een paar op voorraad is, dus hup ernaartoe en passen maar. Ik vind ze erg verschillen van m’n oude paar, maar de winkeldame verzekert me dat ze toch echt precies hetzelfde zijn. Een proefloopje in de winkel is vrij zinloos omdat er een zwevende houten vloer ligt die flink meebeweegt.

Afijn, eenmaal thuisgekomen blijkt al gauw dat deze schoenen werkelijk niets met het oude Jazz model hardloopschoenen te maken hebben. Sorry hoor, Saucony, maar this time you f***ed up! Er zit geen enkele demping in de harde piepschuimachtige zolen, de hele afwikkeling is anders, kortom, na twee keer joggen en evenzoveel blaren geef ik het op en trek ik m’n oude weer aan.

nieuwe en oude model saucony jazz
… je ziet het zo, ze zijn echt PRECIES hetzelfde …

De eerste de beste hardloopwinkel die ik daarna tegenkom, loop ik even binnen met de vraag welke neutrale schoen de meeste demping geeft, als je rustig wilt joggen met een rugblessure. Het antwoord is: ‘als u een afspraak maakt, kunnen we onderzoeken of u naar binnen of naar buiten loopt, en bepalen welke schoen daarbij past’. Er is kennelijk niet gewoon te zeggen welke schoen de meeste demping geeft. Ik stel altijd de verkeerde vragen geloof ik…

Nou ja, dus ondertussen maar weer verder sukkelen op de oude schoenen. Weer iets korter, weer iets langzamer. Ik word nu definitief echt door iedereen ingehaald. En daar moet ik weer aan werken. Niet om harder te gaan lopen, maar om er niet mee te zitten. Mijn eigen mindset weer eens herinstalleren, dat het geen wedstrijd is. Dat ik niet meer moet proberen te doen dan ik aankan. Hoe vervelend ook.

Dus m’n afgelopen twee loopjes hou ik het bij het kleinste rondje, 4,7 km hobbelen. Af en toe even wandelen om de pijn te verlichten. Ik kan zó terecht bij John Cleese’s Ministry of Silly Walks, zulke rare bewegingen maak ik, in een poging om mijn passen zacht te landen, m’n kromme ontwrichte ruggengraat op z’n plek te krijgen en de beknelde zenuwen ruimte te geven.

En ik weet het niet, of joggen nou goed voor me is. Het is een heerlijk gevoel, om buiten te sporten, m’n hartslag blijft ook lekker laag in dit tempo, toch nèt een beetje zweet op m’n rug, een betere doorbloeding van je lijf, maar… tja, die rug.

Hm.

Als je weet welke hardloopschoenen de aller-aller-allerbeste demping hebben voor rustig joggen met een rugblessure, laat je me dan weten welke dat zijn? Alsjeblieft?!?